Župan Petry potpisao Sporazum s Obrtničkom komorom o stipendiranju: Bolja budućnost za učenike deficitarnih zanimanja

0

U Kabinetu župana Ernesta Petryja danas je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o stipendiranju za školsku godinu 2023./2024. između Ličko-senjske županije i Obrtničke komore Ličko-senjske županije.

Župan Ernest Petry i predsjednik Komore Joso Vrkljan svojim su potpisima potvrdili početak nove faze u podupiranju mladih deficitarnih zanimanja u županiji. Obrtnička komora već od 2006. godine stipendira učenike, a do sada je kroz ovaj program stipendirano 100 učenika s mjesečnim iznosom od 600 kuna. Stipendije su dodijeljene učenicima iz udruženja obrtnika Gospić, Otočac, Senj i Novalja, pokrivajući tako široko područje Ličko-senjske županije.

Sporazum ne samo da nastavlja tradiciju stipendiranja, već i potiče mlade na odabir obrtničkih zanimanja, pridonoseći time smanjenju nedostatka stručne radne snage u županiji te jačanju lokalnog gospodarstva.

Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je zadovoljstvo što će 12 studenata deficitarnih zanimanja biti stipendirano.

-Ono što nam je tendencija da se stipendiraju učenici s područja cijele županije, odnosno područje, Gospića, Otočca, Novalje i Senja, te naravno pripadajućih gravitirajući općina. Želim naglasiti da je Ličko-senjska županija, kao i prethodnih godina, i ove godine osigurala iznos od 8.000 eura, dok je Hrvatska obrtnička komora Ličko-senjske županije osigurala 4.000 eura kako bi se financiralo stipendiranje deficitarnih zanimanja srednjoškolskog obrazovanja na području Ličko-senjske županije. Osigurana je stipendija za 12 učenika, što je povećanje u usporedbi s prošlom godinom. Svaki učenik će u stvari na mjesečnoj razini primati 10 mjeseci po 100 eura, dok je prošle godine iznos bio 80 eura po korisniku, što znači da je došlo do povećanja od 20 eura po učeniku na mjesečnoj razini, kazao je župan Petry.

Joso Vrkljan, predsjednik Obrtničke komore, izrazio je svoju zahvalnost Ličko-senjskoj županiji zbog podrške programu stipendiranja za učenike koji se obrazuju za zanimanja kojih nedostaje na tržištu rada. Naglasio je kako je registriran porast broja obrta u županiji, što dodatno ističe važnost ovakvih koraka. Prijedlog kandidata za stipendije dolazit će iz same Komore, s informacijama od Zavoda za zapošljavanje koji prati koja su to deficitarna zanimanja. Također, prilikom odabira stipendista, posebna pažnja posvećuje se ekonomskom stanju obitelji kandidata.

Do 2013. godine u sufinanciranju stipendija sudjelovalo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a od školske godine 2011/2012. financijski udio preuzela je Ličko-senjska županija.

Ovaj potez je znak snažne podrške lokalne zajednice u razvoju obrtništva i pružanju boljih uvjeta za školovanje mladih.

L.O.