Župan Petry potpisao Ugovore vrijedne 27 300 eura vezane uz očuvanje i razvoj kulture

0

U kabinetu župana Ernesta Petryja danas je temeljem Javnog poziva Ličko-senjske županije o dodjeli sredstava za programe u kulturi za 2023. godinu  potpisano 29 ugovora s predstavnicima 26 udruga, ustanova i KUD-ova. Župan Petry se zahvalio svima koji su se sa svojim projektima javili na ovaj Javni poziv.

-Mi smo kao Županija lani  za ovu namjenu izdvojili nešto preko 10 tisuća eura, a budući smo ove godine za ove namjene uvrstili ustanove koje djeluju u kulturi taj se iznos povećao na 27 300 eura. Cilj ovoga poziva bio je poticanje raznovrsnosti i proširenje kulturne ponude, kao i ravnomjernost razvoja kulturnih djelatnosti u cijeloj Županiji. Zato se iskreno zahvaljujem svima vama jer držite „na okupu“ našu tradiciju, kulturno stvaralaštvo i naslijeđe. Kako se na državnoj razini čuva kulturni identitet, tako ga čuvamo i mi na ovim prostorima, najviše zahvaljujući vama.

Svima nam je u interesu očuvati našu kulturnu baštinu, bilo kroz pisanu riječ, različite manifestacije ili kroz prezentaciju brojnih projekata. Na ovaj način će Ličko-senjska županija kao brdsko-planinsko područje ostati prepoznatljiva u svim segmentima. Zahvaljujući vama, Vladi RH i našem ukupnom trudu, naša Županija je odavno prepoznata i izvan svojih granica. Prepoznati smo kao „zelena regija“ koja treba ostati zelena. Mi smo doživjeli demografski krah, ali poticanjem gospodarstva činimo sve kako bi se taj negativni trend obuzdao. To činimo na brojne načine, a jedan od njih je da kroz izmjenu školskog kurikuluma nastojimo obrazovati mlade da budu konkurentni na tržištu rada. Trenutno su u pripremi novi projekti, njih više od 150, kojima ćemo otvoriti nova radna mjesta i tako zadržati i vratiti mlade ljude koji će ovdje naći posao i zasnovati obitelj.

I ove godine ćemo kroz program manifestacije „Jesen u Lici“ tu priredbu učiniti bogatijom i raznolikijom, što je unatrag dvije godine urodilo znatnim povećanjem broja posjetitelja. Lani smo zabilježili oko 20 tisuća posjetitelja, a ove godine najmanje 30 tisuća. Ostali Gradovi i Općine također imaju neke svoje prepoznatljive manifestacije koje pomažemo i pratimo. Na ovoj priredbi ćemo ove godine organizirati glazbenu manifestaciju „Lika Fest“ jer se kao regija želimo pozicionirati kao što čine „Vinkovačke jeseni“. Prijave za ovu manifestacije su u tijeku. Ove godine ćemo imati i izbor za Miss svijeta i Miss Universe. Ovogodišnja kandidatkinja Hrvatske je podrijetlom Ličanka i ovih je dana okončano snimanje promo-spota u našoj Županiji. Na tom spotu će se vidjeti Plitvička jezera, MC Nikole Tesle, Velebit, Majerovo vrilo, Novalja i Lunjski maslinici, što je svakako veliko brendiranje naše Županije.

Jučer sam boravio u dva Ministarstva kada smo povukli jednu kapitalnu investiciju vrijednu oko 8 milijuna eura za cestovni spoj Udbine prema Donjem Lapcu. Naša Javna ustanova za zaštitu prirode želi potpuno zaštiti oko 11 km lijeve strane rijeke Une i stvoriti dodatnu turističku ponudu uz planinu Plješivicu i Štrbački buk. Tvrdi je stav, moj osobni i Ličko-senjske županije, da štitimo rijeku Gacku. To je vezano uz uzimanje vode je dizanje tenzija i nikada nećemo dopustiti da se uništi izvor rijeke Gacke. Uz to i Velebita i svih očuvanih dijelova ove županije, istaknuo je župan Petry.

L.O.