156. obljetnica rođenja Nikole Tesle

1

SMILJAN – Kao i ranijih godina rođendan briljantnog znanstvenika Nikole Tesle obilježen je u istoimenom Memorijalnom centru s nekoliko manifestacija. Najprije su ovaj kompleks posjetila djeca Dječjeg vrtića „Pahuljica“ iz Gospića. Obišla su sve postave vezane uz život i djelo ličkog genija, a potom se i sami prihvatili posla u kreativnoj radionici. Uz pomoć svojih teta i ostalih zaposlenika vrtića djeca su izrađivala različite predmete koji ih podsjećaju na Teslu.
Kipar Pero Jelusić otvorio je u dvorani Memorijalnog centra izložbu skulptura iz svojeg opusa vezanog uz život Nikole Tesle. Četrnaest skulptura u različitim materijalima Jelusić je komentirao kao tek manji dio djela u kojima je na umjetnicima svojstven način želio zahvaliti velikom geniju. Kako je istaknuo na otvaranju izložbe Jelusić je opčinjen Teslom još u dječačkoj dobi kada je čuo da je Tesla izjavio da bi osvijetlio Zemlju kada bi uspio obuzdati snagu gromova.
Tesla je u mlađim danima bio opčinjen romanom „Abafi“ mađarskog pisca Josike Mikloša. Čini se da je u nekim dijelovima toga djela Tesla crpio nadahnuća i opuštao se od iscrpljujućeg rada na izumima. U Memorijalnom centru „Nikole Tesle“ publici je povodom 156. obljetnice rođenja velikog genija predstavljen prijevod tog romana.
M. S.