20.obljetnica Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991″Sinac

2

Prigodnim govorima i evociranjem sijećanja na prve dane stvaranja elitnih pripadnika hrvatske policije – Aniterorističke postrojbe „Lučko“, a tako i specijalaca koji su djelovali na području Gacke doline, u Sincu je obilježena 20.obljetnica Posebne jedinice policije – Specijalne policije iz Otočca odnosno Uduge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991.“ Sinac.

Tajnik Udruge Ivan Bižanović istaknuo je da se ovim danom sjećanja na djelovanje 98 pripadnika Posebne jedinice „Sokolovi 1991,“ u Domovinskom ratu iskazuje zahvalnost i poštovanje 10-torici poginulih i umrlih pripadnika SJP Ispostave Sinac PU Ličko senjske kao i svima poginulim braniteljima u Domovinskom ratu koji su rekli DA u stvaranju i oslobađanju Domovine hrvatske.

Predsjednik Uduge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991.“ Sinac Milenko Kovačić istaknuo je:
„ 25.ožujka 1991. godine među prvima u nizu Posebnih jedinica policije osnovana je PJP Otočac sa Ispostavom u Sincu. Naša postrojba bila je okosnica obrane Otočca i Gacke doline, kroz koju je prošlo 98 pripadnika pri čemu je desetak ranjeno a 10 pripadnika zauvijek nas je napustilo ( Božičević Darko, Dujmović Nikola, Gerovac Jure, Kostelac Mate, Marković Željko, Orešković Mario, Orešković Boris, Piršljin Fabijan, Rožman Mirko, Šnjarić Pera), od kojih su neki svoje živote ostavili u Vukovaru, Erdutu i Otočcu.

Načelnik PU Ličko senjske Željko Jurković iskazao je svoje osjećaje prema pripadnicima te postrojbe, naglasivši da je obveza svih da treba raditi na tome da se djela pripadnika PJP ne zaborave i otmu zaboravu. Izdvojio je podatak da je Posebna jedinica policije Sinac osnovana pri tadašnjoj PU Gospić i djelovala je u dvije satnije, od kojih je jedna bila smještena u Sincu a druga u Perušiću čije je djelovanje bilo od vrha Kapele do Gračaca.

Prvi zapovjednik ATJ Lučko, general Specijalne policije Marko Lukić svjedočio je o događajima za vrijeme stvaranja Specijalne jedinice te iskazao zahvalu i dužno štovanje svim pripadnicima PJP „Sokolovi“ čiji je doprinost u obrani Hrvatske bio nemjerljiv.

Riječi zahvale za hrabra djela u Domovinskom ratu te obnovom sjećanja na teške dane obrane Otočca i Gacke doline prije 20. godina iskazali su župan Ličko senjski Milan Jurković, gradonačelnik gradonačelnika Otočca Mario Barković.

Obljetnici osnutka Uduge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991.“ Sinac, nazočili su obitelji poginulih, zapovjednik PP Otočac Mladen Kranjčević, pukovnik u mirovini Davor Peitel, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na zgradi Zadružnog doma u Sincu u znak osnivanja i utemeljenja Specijalne policije za Otočac i Gacku dolinu spomen ploču otkrili su djeca poginulih pripadnika PJP „Sokolovi 1991.“ Sinac, general Marko Lukić, načelnik PU LS Željko Jurković, župan Milan Jurković, te gradonačelnik Otočca Mario Barković.

U crkvi sv.Ilije u Sincu služena je sveta Misa za sve poginule redarstvenike i pripadnike PJP.

Dražen Prša