Zanimljivo i korisno predavanje iz hrvatske povijesti

0

U organizaciji Kluba veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ i Župe Svetog Josipa Lički Osik sinoć je u župnom Pastoralnom centru održana još jedno predavanje iz serijala „Tribina četvrtkom“. Predavanje je održao ugledni hrvatski povjesničar  profesor dr. Josip Jurčević na temu“Suočavanje Hrvatske s prošlošću – pogled u budućnost“. Ovaj ugledni povjesničar jedan je od najzaslužnijih za raskrinkavanje zločinačke politike bivše Jugoslavije i totalitarnog vođe Josipa Broza Tita. Funkcioniranje nekadašnjeg jednopartijskog sustava bilo je zaštićeno strahovladom UDBE, SKJ i milicije čiji je represivni aparat utirao bilo kakvu nakanu uvođenja demokracije i buđenja nacionalne svijesti u Hrvatskoj.

U uvodnom dijelu tribine nazočne je u  ime domaćina pozdravio župnik vlč. Luka Blažević. Tribini je bilo nazočno stotinjak građana svih uzrasta koji su  s velikim zanimanjem pratili ovo predavanje. Na koncu skupa doslovno su „pljuštala“ pitanja vezana uz brojne detalje hrvatske povijesti.

Oglas

Prof. dr. Jurčević je dragovoljac je Domovinskog rata od proljeća 1991. godine. U Hrvatskoj vojsci, 1991.-1992., dobiva čin bojnika. Jedan je od osnivača Informativno psihološke djelatnosti MORH-a, te prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a. Djelatan je u udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Od 1994. do 1997. godine bio je zaposlen kao samostalni savjetnik u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Sabora Republike Hrvatske.

L.O.