Alkoholizam kao pošast 21. stoljeća

Kulturno-informativni centar Gospić bio je danas domaćin tribine održane u povodu Dana borbe protiv alkoholizma. Tribina se provodi u okviru projekta „Snažni, zdravi, sigurni… i povezani!“, a njezini organizatori su Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije i Klub liječenih alkoholičara Gospić. Kako je rekla psihologinja ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Kristina Manestar cilj tribine je dati svoj doprinos u jačanju svijesti o važnosti preventivnog djelovanja svih dionika  zajednice radi sprečavanja i smanjivanja štete od zlouporabe alkoholnih pića i boljem informiranju javnosti o dostupnim resursima za prevladavanje ovog problema koji stoje na raspolaganju u našem neposrednom životnom okruženju te dodala:

-Ujedno promoviramo novu web-stranicu kluba liječenih alkoholičara Gospić. Prije dvije godine pravili smo analizi o tome koliko ljudi uopće zna za rad ovoga kluba i njegov doprinos u suzbijanju te vrste ovisnosti. Rezultati su nas ponukali na daljnji rad i realizaciju novog weba. S nama je danas bila i ugledna aktivistica u radu Klubova liječenih alkoholičara dr. Božica Vrkljan koja nam je definirala kako je rad ovakvih klubova praktički krenuo iz pepela, a neophodni je čimbenik poboljšanja stanja  u društvu. Govorio je i moj predstojnik, neumorni prof. Viktor Božičević, stručnjak koji je u ovome kontekstu „utrao“ mnoge znanstvene staze. Prof. Božičević je više govorio o prevenciji ovisnosti jer se tim vidom znanstvenog istraživanja bavi već dulji niz godina. Istraživanja o raširenosti alkoholoizma u RH vrše se svake četiri godine i prema tim rezultatima među srednjoškolskom populacijom rezultati su porazni jer je njih barem 92 posto kušalo alkohol ili su se napili. Unatrag tjedan dana od toga kušanja alkohola njih 16 posto je poslije toga intenzivno pilo ili kako oni vole reći „bili su betonirani“! Sve počinje nagovorima „a što će ti biti od jednog ili više pića“, što se često pretvori u pijanstvo. Mnoge mlade ljude je lako nagovoriti na to „zabranjeno voće“ pa nije bez razloga zabranjena prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina. Ono najgore u svemu tome je što pijanstvo i enormno pijanjenje mogu dovesti i do smrtnih posljedica. Ovo je poruka i roditeljima da se ustrajno suprostavljaju alkoholizmu i to posebno kada su djeca u pitanju, naglasila je dr. Kristina Manestar.

Nastavak ispod oglasa

U klubu liječenih alkoholičara Gospić najviše članova  sudionika Domovinskog rata koji su teško naslijeđe ratnih strahota i proživljenih trauma nastojali zatomiti alkoholom.

H.J.