Ante Ćaćić: “Velike laži Gospićkih SDP-ovaca”

2
Piše: Ante Ćaćić
Kako smo prošlih tjedana mogli čitat o velikim aktivnostima dotičnih povodom Dana antifašističke uključujući i polaganje vijenaca ,tako su objavili i kako je položen vijenac  pod križ poginulog hrvatskog branitelja u mjestu Podastrana u D.Pazarištu. Gospoda se na taj način bore za mjesta u  gradskim, županijskim pa i državnih foteljama ne gledajući pritom kakve će nam priče prodat. Naime, isti imaju za mentora ali i onog tko će odradit prljavi posao za njih,a to je gosp. Miškulin .Vjerojatno na inicijativu istog krenuli su polagait vijenac kod rodne kuće Anke Butorac za koju mnogi od ove gospode nisu ni čuli. Pošto je u Pazarištu proveo radni vijek, gospodin zna da ta kuća i ne postoji jer su upravo ti antifašisti raselili ostatke Ankine obitelji. Svi stariji ovog mjesta slabo su i znali što o njoj jer, kako ovdje kažu, otišla je kao klipa odnosno djevojčica i rekli su da je poslije poginula, mada nisu znali gdje. Zato su domaći antifašisti jako dobro znali tko je njezin otac, koji je bio ustaški tabornik, te su ga isti ubili, nisu dali pokopati u groblje, a kao što rekoh, ostatak obitelji se raselio. Kuću je kupio susjed Jure Butorac (Žuka) i od iste ne postoje ni temelji. Zato je bilo vrlo teško položiti vijenac na nepostojeću rodnu kuću.  Pošto smo mi podignuli križ poginulom hrvatskom branitelju u selu u kojem je rođen, oni su se poslužili kukavičkom taktikom podbacujući vijenac antifašističke borbe pod križ hrvatskog branitelja. Gosp.Miškulin kao profesor povijesti jako dobro zna razliku između zvijezde koja je simbol antifašističke borbe i križa pod kojim su ginuli hrvatski branitelji, jer on kao stari član KPJ nikada nije bio sklon križu i sada odjednom stavlja tu njegovu zvijezdu pod križ. Da je taj poginuli branitelj prije 1991.g. javno rekao da je Hrvat, vjerojatno bi ga članovi te iste zvijezde zatvorili i pretukli, kao što su mnoge.

Učeći me povijesti, isti me jako dobro naučio zbog čega se država Slovenaca, Hrvata i Srba mijenja u državu Srba, Hrvata i Slovenaca.
Jako puno me naučio o atentatu u Marsellieu 1934.g, kao i o važnosti sporazuma Cvetković Maček u komu je zadnji izdao hrvatske interese, ali zato mi je jako slabo objasnio o atentatu u Beogradskoj skupštini i razloge istog. Zvijezda petokraka je simbol jednoga za nas prošloga vremena u kojem nismo smjeli reći da smo Hrvati, nego su naši antifašisti izmislili nacionalnost Jugoslavena kojima je jedno od omrženijih obilježja bio križ kojeg su hrvatski branitelji nosili tijekom borbe da se odcijepe od te petokrake. Na intervenciju mještana taj vijenac je uklonjen ispod križa hrvatskog branitelja i pošto ga je gospodi bilo teško i žao ostaviti u grmlju gdje je bila kuća obitelji  Butorac, isti su ga objesili na vratnicu obiteljskog dvorišta Ike Butorac u Podastrani 17. Pošto smatram da je to oskrnuće spomenika hrvatskog branitelja, bilo bi lijepo i za pohvalu da su se isti tri dana kasnije na Dan državnosti ispričali malom gestom obitelji poginulog i donesli vijenac  na kojem je pisalo da je povodom Dana državnosti za poginule branitelje od gradskog odbora SDP-a Gospić, što bi vjerojatno svi pohvalili i vidili da ti isti SDP-ovci slave i blagdane koje je usvojio Hrvatski sabor, a ne samo one koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Tako bi dokazali da su spremni deklarirati se kao Hrvati, a ne kao Jugoslaveni. Sve ove činjenice potkrepljujemo slikom vijenca na kojoj se vidi gdje se danas nalazi.

U Podastrani
Ante Ćaćić