Bilaj se nikada nije predao

0

Na današnji dan prije 26 godina četničke postrojbe uz pomoć tzv. JNA izvele su kombinirani pješačko-topnički napad na Bilaj i dio Barleta. Suprotstavila im se grupica bilajskih dragovoljaca i hrvatskih policajaca koje je predvodio Joso Mraović-Tuđman. Napad je odbijen, a ovaj je događaj bio tek krvava uvertira za nadolazeće događaje. Noć poslije, 30. kolovoza u 01.14 h izvršen je minobacački napad na Gospić.

Komemoracija povodom 26. obljetnice napada na Bilaj započela na lokalitetu Krajnja glava, na mjestu gdje su u prosincu 1991. godine poginula šestorica riječkih dragovoljaca. Bili su pripadnici 29. dragovoljačke satnije Sveti Juraj koja se naknadno priključila 118. brigadi ZNG Gospić. Poklonila su im se izaslanstva Ličko-senjske županije na čelu s županom dr. Darkom Milinovićem, izaslanstvo Grada Gospića, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH, dragovoljci Bilaja i Rijeke, Udruge roditelja poginulih branitelja iz Rijeke… Riječi molitve predvodio je bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić. Komemoracija je nastavljena u Mjesnom groblju Bilaj, kod zajedničkog križa gdje su uklesana imena 215 mještana Barleta i Bilaja koje su komunističke vlasti mučile i poubijale u vremenima poraća. Tijekom minobacačkih napada mještani Bilaja sklanjali su se u pećinu nedaleko od mjesne crkve. Bodrio ih je tadašnji svećenik vlč. Stjepan Zeba. Pećinu su mještani nazvali pećina-kapelica sv. Stjepana. Ispred pećine svetu misu danas je predvodio đakon Pero Jurčević.

Bilaj je svakako jedino naselje u Hrvatskoj koje je tijekom Domovinskog rata bilo tri puta u potpunom neprijateljskom okruženju, ali zahvaljujući herojskoj obrani nikada nije palo u ruke neprijatelja.

L. O./N.M.