Biskup mons. Zdenko Križić: “U Gospiću uskoro samostan sestara Karmelićanki!“

0

U Biskupijskom ordinarijatu u Gospiću održano je danas tradicionalno blagdansko druženje na kojemu je biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić pozdravio predstavnike Ličko-senjske županije, gradova, općina, policije, Hrvatske vojske, ustanova, poduzeća i  institucija s ovih prostora.

U uvodnom dijelu primanja biskupijski tajnik preč. Mišel Grgurić izdvojio samo neke od projekata i važnih duhovnih zadaća koje su obilježili godinu na izmaku. Naglasio je važnost Božića, tog simbola ljubavi, obitelji i  skromnosti koji nas uči da činimo dobro jedni drugima. Preč. Grgurić se osvrnuo na sve naglašeniju depopulaciju ovih prostora, što se očituje sve manjim brojem udiljenih svetih sakramenata, odlaska mladih obitelji u inozemstvo. Tako je tijekom 2018. godine u Gospićko-senjskoj biskupiji bilo 40 vjenčanja manje nego li  prethodne godine,  dok je broj krizmanika bio manji za 198, nego li 2017.

Biskup mons. Zdenko Križić je i ovom prigodom posebno pozdravio biskupa u miru dr. Milu Bogovića, zaželio mu dobro zdravlje i ustrajnost u radu kao sinu Crkve i povjesničaru. Biskup Križić je iznio neke detalje sa sastanka kojega je nedavno u  Vatikanu organizirao papa Franjo.

-Sveti otac je iznad svega skroman čovjek koji nam je na samome dolasku to dao do znanja. Rekao nam je kako ondje možemo o svemu razgovarati, iznositi svoje primjedbe i prijedloge, zajednički tražiti rješenja, ali nikako nije u redu da se o tome govori posvuda, samo ne tamo gdje je to potrebno. Razgovarali smo o mnogim temama. Sveti otac je govorio o pojavama pedofilije među svećenicima i zahtjevao nulti stupanj tolerancije prema počiniteljima. Bilo je govora i i migrantima. Kako nam je rekao, te ljude treba implementirati u društvo država gdje dolaze. To znači da im treba posao i smještaj. Zanimljivo je bilo čuti papu kako govori da „nema Hrvata kojega sam susreo, a da me nije upitao kada će blaženi kardinal Stepinac biti proglašen svecem“. To će se uskoro dogoditi jer komisija sastavljena od pravoslavnih i katoličkih povjesničara koja je radila na utvrđivanju činjenica iz Stepinčeva života nije ustvrdila niti jedan detalj iz njegove biografije koji bi bio negativan. Sveti otac je istaknuo kako sve mora proći u duhu  ekumenizma i međusobnog uvažavanja. Dakako da se ta komisija nije osvrtala na lažna izvješća iz vremena komunizma, ustvrdio je biskup Zdenko Križić.

Tijekom izlaganja biskup Križić je dodao kako će se u Gospiću uskoro graditi samostan časnih sestara Karmelićanki. Na današnjem prijemu bio je nazočan župan ličko-senjski dr. Darko Milinović sa suradnicima, gradonačelnici Senja Sanjin Rukavina i Gospića Karlo Starčević, kao i predstavnici općina.

L.O. / M.S.