Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodinove

0

Danas na Cvjetnicu su sv. Mise u svim župnim crkvama diljem Gospićko-senjske biskupije.

Prije sv. Misa bit će blagolov maslinovih i palminih grančica s čime i počima današnje bogoslužje. Nakon blagoslova grančica ide se u procesiju, a nakon toga u crkvi slijedi sv. Misa u kojoj je danas središnji događaj čitanje muke Gospodina našega Isusa Krista po Mateju.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan prije Uskrsa pa se naziva i Nedjeljom muke Gospodinove. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je uvod u to slavlje.

To je dan blagoslova cvijeća, maslinovih i ostalih grančica na svim misama. Maslinove grančice i drijenovina uglavnom se mogu nabaviti pred crkvama. Vjernici se skupe pred crkvom a svećenik blagoslovi maslinove ili druge grančice koje prisutni drže u rukama te navijesti evanđelje koje govori o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem.

Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem opisan je u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegova muka koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Bogoslužje na Cvjetnicu ima dva dijela. U spomen na ulazak u Jeruzalem se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Drugi dio odnosi se na spomen muke i smrti Kristove.

Cvjetnica svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano “vazmeno otajstvo”. Misno evanđelje je opis Isusove muke. Pjeva se tako da Isusove riječi pjeva svećenik, a ostale uloge, već prema tekstu, pjevači, odnosno zbor.

Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

/ bib /