Fotosofia 11 – sedam dana, petnaest fotografa, dvjesto fotografija

0

Gotovo 200 kreativnih fotografija nastalo je u samo sedam dana jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju koji se od 12. do 19. lipnja održao u Termama Tuhelj pod vodstvom Damira Hoyke, višestruko nagrađivanog umjetničkog fotografa koji već trideset godina stvara, a posljednje desetljeće i prenosi svoje znanje mladim fotografima.
Petnaest odabranih i ove je godine na Fotosofiju stiglo iz cijele Hrvatske, a pridružila im se i seminaristica iz Knjaževca u Srbiji te dva fotografa iz Bosne i Hercegovine – jedan iz Travnika, a drugi iz Sarajeva.
– Moj brat je prije pet godina prošao Fotosofiju i njegov je rad po glasovima publike izabran za najbolji na cijeloj generaciji. Kada je došao kući, potpuno se tome posvetio i danas studira fotografiju u Beču. Njegov entuzijazam zarazio je i mene i kada sam vidjela da sam dovoljno spremna, prijavila sam se na Hoykin seminar i prošla iz prve – kaže Željka Aleksić, koja se posebno istaknula snimajući art fotografije u kojima uzvijek iznova iznenadi otkačenim i neočekivanim elementima.
Art fotografija bila je samo jedna od tema koju su seminaristi snimali. Najviše fotografija nastalo je na Celebrity dayu – jednodnevnom snimanju poznatih.
– Od fotkanja mi je gore šminkanje, to mi je najteži dio snimanja bilo koje vrste. No uvijek je lijepo raditi s profesionalcima koji znaju što hoće. Prvi put sam na Fotosofiji i ovo što sam vidio je vrlo ozbiljno i organizirano, očekivao sam raskalašeniju ekipu, ali ovo je jedna, rekao bih, germanska organizacija koju Hoyka drži strogo pod kontrolom – rekao je Mile Kekin koji i sam inače rado fotografira, ali samo sa svojim pametnim telefonom. Otkrio je kako vrlo rijetko na mobitelu poslije pogleda što je fotografirao, ali i dalje voli razvijati slike.
– Najviše vrijedi ona slika koja se poslije razvije i stavi u fotoalbum. Zadnji fotografiju sam dao razviti prije dva mjeseca, a sada se spremam opet – otkrio je Kekin.
Osim Kekina, Hoykinim seminaristima pozirali su i pjevač Psihomodopopa Davor Gobac, glumci Vedran Mlikota, Rene Bitorajac, Danijela Pintarić, Lena Bogdanović i Slobodan Stefanović, veslač Damir Martin, gimnastičar Mario Možnik, stolnotenisač Zoran Primorac, pisac Bruno Šimleša, naš proslavljeni rukometaš Vlado Šola,meteorologinja Dunja Mazzoco Drvar, te Doris Pinčić i Natko Zrnčić Dim koji su odnijeli pobjedu na utrci na šest kilometara dugoj utrci pod nazivom Fotosofia 11 Run.
Na pitanje kako je došao na zamisao da u fotoseminar ukomponira cross, Hoyka nam je rekao:
¬ Volim trčati i koristim svaki slobodan trenutak da otrčim nekoliko kilometara u komadu. Tada mi često na pamet padaju razne ideje koje kasnije realiziram kroz fotografiju ili u nekim drugim područjima života pa je tako bilo i ovaj put. Utrka nam je bila predah od cjelodnevnih snimanja koja su često trajala do kasno u noć. Svojim seminaristima uvijek kažem: nemojte snimati klasičan portret, snimite nešto zabavno, nadrealno i likovno atraktivno, budite kreativni – otkrio je Hoyka pod čijim je vodstvom odrađeno i modno snimanje.
Naime, u tih sedam dana mladi su fotografi imali priliku doživjeti i kako izgleda jedan dan u životu modnog fotografa. Uz pomoć Hoyke i Franje Matkovića, jednog od najtalentiranijih mladih hrvatskih modnih fotografa, seminaristi su učili kako komunicirati s modelom, gdje pozicionirati svjetlo i kako izabrati najbolju lokaciju za snimanje.
Kako bi modni tim, koji je činilo desetak stilista, frizera, make-up artista i tri modela, snimanje odradili poput profesionalaca, pobrinula se tvrtka Haddad s najnovijim ljetnim kolekcijama – Geisha’s story i Urban desert – nastalim pod palicom kreatorice Zrinke Haddad.
-Izbor koji su napravili stilisti Fotosofije predstavlja mix modela rađenih najvećim dijelom za izvoz na tržišta Ujedninjenih Arapskih Emirata i Omana na kojima je IMAGE HADDAD prisutan, ali i za hrvatsko tržište. Drago nam je što možemo podržati projekt kojem je cilj otvoriti vrata modnog svijeta novim talentima – rekao je vlasnik firme Samir Haddad u čijim su modelima pozirale djevojke našminkane u skladu s najnovijim trendovima čiji je „strobing“ efekt postignut vrhunskim Collistar i Pupa make-upom.

Osim snimanja, seminaristi su i odslušali nekoliko predavanja. Uz Hoykin uvod o fotofilozofiji, predavanje na temu celebrity portreta održao je proslavljeni španjolski fotograf Javier Salas koji je u Terme Tuhelj došao u organizaciji Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu.
Salas je u svoj karijeri fotografirao brojne svjetski poznate glumce i pjevače poput Antonija Banderasa, Jenifer Lopez i Penelope Cruz koju je portretirao najviše puta u svojoj karijeri.
– Snimao sam Penelope na početku njezine karijere, prije 15 godina, dok je još pohađala satove glume. Došla je ravno s predavanja i rekla da su upravo učili kako se plače i da mi može pokazati. Tako je nastala fotografija u seriji snimanoj za naslovnicu magazina Time. Na njoj je Penelope prikazana u svoj svojoj prirodnoj ljepoti, bez trunke fotošopa – kaže Salas koji nije pobornik masovne primjene retuširanja.
– Danas ima više fotografa koji su bolji s fotošopom nego s fotoaparatom. Mislim da je to pogrešno. Fotošop je koristan saveznik fotografije i ja ga koristim suptilno. Zato uvijek mladim fotografima savjetujem da se vode idejom „manje je više“ – kaže Salas koji je na završnoj izložbi radova seminarista imao i svog favorita – rad Osječanke Irene Nače.

L.O./Foto:Ivanovski Krume, Mlinar Zdenko