Gradonačelnici traže izgradnju autoceste Žuta Lokva-Rijeka

1

Novi Vinodolski – Gradonačelnici gradova Novog Vinodolskog Oleg Butković, Bakra Tomislav Klarić,  Crikvenice Damir Rukavina, Otočca Mario Barković, Senja Darko Nekić i načelnik Općine Lopar Alen Andreškić, u Novom Vinodolskom su održli sastanak na kojem su potpisali Premoriju kojom su sporazumno utvrdili stavove prema Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskim cestama d.o.o u svezi izgradnje autoceste Rijeka – Žuta Lokva te iskazali su spremnost suradnje sa Vladom RH oko izgradnje autoceste i to u tri faze:

  1. Faza – dionica Novi Vinodolski – Senj
  2. Faza – Novi Vinodolski – Senj
  3. Faza dionica Križišće – Novi Vinodolski

Za dionicu na magistrali D8  Novi Vinodolski – Klenovica – Senj, potpisnici Promemorije traže od Vlade RH da raspiše natječaj za projekt rehabilitacije navedene dionice iz fondova Beterment, a za koje su već osigurana sredstva u državnom proračunu.

Oglas

Izgradnja autoceste od osobite važnosti je zbog razvoja turizma ili prometne izoliranosti, gospodarskog razvoja ili stagnacije, povezanosti Like i Rijeke kao regionalnog centra, i razvoj poslovnih zona u županijama. Također je važna zbog razvoja svih gradova i općina u u Primorsko-goranskoj županiji i Ličko-senjskoj županiji.

Na sastanku se moglo čuti da je krajnje vrijeme pokretanje tog projekta jer je to između ostalog bilo jedno od najvećih predizbornih obećanja koalicije za što su i dobili veliki broj glasova onih koji gravitiraju području gdje bi se auto cesta trebala graditi.   Potpisnici Promemorije temeljem navedenog zatražili su prijem kod predsjednika Vlade RH  Zorana Milanovića kako bi se što prije  riješilo pitanje od važnosti za cijelu regiju, ali i za Republiku Hrvatsku.

Treba podsjetiti da je Hrvatska Vlada obećala pokrenuti do kraja ove godine svoj najveći projekt u cestogradnji – izgradnju oko 3.500 metara dugog tunela Vratnik, najvećeg i najskupljeg objekta buduće autoceste Rijeka – Žuta Lokva, koji ima odobrenu građevinsku dozvolu, te izuzev financijske konstrukcije, nema nikakve prepreke izgradnji.

Buduća autocesta, kako je obećano, bila bi podijeljena na tri poddionice, prva ide od Križišća do Novog Vinodolskog, duga je 25 kilometara i za nju su ishodovane lokacijske dozvole, slijedi dionica od Novog Vinodolskog do Senja dužine 16 kilometara, te završna dionica od Senja do Žute Lokve duga 15 kilometara. Za pojedine dionice treba ishodovati građevinsku i lokacijsku dozvolu a negdje treba završiti poslove projektiranja.

Raduje nedavna izjava predsjednika Uprave HAC-a Dražena Guština koji je najavio da postoji mogućnost da se gradnja novih cesta sufinancira sredstvima iz europskih fondova, spomenuvši i autocestu Rijeka -Žuta Lokva.

Dražen Prša