Hodočašće gospićkog dekanata u katedralu

0

Prema višegodišnjoj praksi, u Gospićko-senjskoj biskupiji je na 1. korizmenu nedjelju, 13. ožujka, započeo niz korizmenih hodočašća pet dekanata u katedralu, među kojima Gospićki dekanat redovito hodočasti prvi. Hodočasnici, među kojima su većini bili krizmanici i mladi, najprije su od 15 sati sudjelovali u pobožnosti Križnoga puta na brdu Vukava nedaleko od Široke Kule, koji je predvodio gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar. Potom je u katedrali u Gospiću u 17 sati slavljena koncelebrirana sveta misa, koju je predvodio biskup Mile Bogović, a prije mise bila je mogućnost za sakrament pomirenja.

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije istaknuo da je Gospićko-senjska biskupija lani navršila 10 godina života, a u drugo desetljeće „gospićka Crkva“ je krenula u hodočasničkom duhu, čega je znak i ovo korizmena hodočašće u središnju crkvu Biskupije. „Korizma nas inače poziva na put na kojem pratimo Isusa u njegovom četrdeset-dnevnom postu i kušnji, kao i na četrdeset-godišnji put izraelskog naroda kroz pustinju i kušnju iz Egipta u obećanu zemlju, iz ropstva u slobodu. Život je pun kušnji, ali sve se one mogu savladati, sve one mogu biti novi korak prema Bogu ako slijedimo put Onoga koji je put, istina i život“, naglasio je biskup i u nastavku naveo osnovne karakteristike katedralnog odnosno gospićkog dekanata ter iznio novosti u dekanatu od prošle godine, pri čemu je istaknuo dovršetak gradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Nastavljajući propovijed na temelju misnih čitanja, biskup Bogović je najprije istaknuo razliku između tragične Adamove i spasonosne Isusove kušnje ter potom naglasio kako i čovjek i narod mogu biti zavedeni. “Na prvim stranicama Biblije Napasnik uči prvoga Čovjeka što treba činiti: biti nezahvalan svome Stvoritelju jer On da mu ne želi dobro. Napasnik mnogo obećava, ali niti želi niti može ispuniti obećanje. Važno je zavarati i napakostiti. Tragedija je čovjeka što ga je moguće prevariti i zavesti i što on često ne uoči na vrijeme o čemu se radi. Pače, on znade hraniti zlo u svojoj sredini, u svom narodu.” Potom je propovjednik naglasio kako su u svijetu razrađene metode varanja i zavođenja i kako se njima obilno koriste pojedinci, skupine i ideologije, pri čemu u tome najdalje odu oni koji su i “poljupcima” (kao Juda!) spremni sakriti svoju opaku misao i plan. Međutim, nastavio je biskup, svega je toga itekako bio svjestan drugi Adam, Isus, koji je rekao Napasniku: “Odlazi!” A “Isus je čovjeka uvijek vodio u istini, nikada se služio laži; On je čovjeka uvijek vodio, nikada zavodio. No, bilo mu je jasno da je čovjek i dalje podložan prijevarama i zavođenjima. Zato je rekao: Žao mi je naroda jer su kao ovce bez pastira. Nije se nikada htio okoristiti prilikama kada mu je narod pljeskao a nije ga razumio”, zaključio je biskup ter dodao kako je to svima nama snažna poruka, a ne samo političarima, kako se treba vladati u sličnim kušnjama, jer njih će, kao i obećanja bez pokrića uvijek će biti pa je važno da napasniku znademo reći: “Odlazi!”

Na kraju propovijedi biskup Bogović je istaknuo da je u Gospićko-senjskoj biskupiji ova pastoralna godina proglašena je Godinom župne kateheze pa potrebno katehetskom poukom obuhvatiti sve slojeve vjernika. A budući da je pred svima nama pastirski pohod pape Benedikta Hrvatskoj, biskup je posvijestio važnost i potrebu priprave na svim razinama za taj izniman događaj. To se odnosi poglavito na obitelji i na mladež. Naime, “u ovoj krizi našega društva posebno se valja posvetiti brizi za obitelji jer iz nje izlaze oni koji će nositi teret društva. Uz to je, dakako, važno naglasiti brigu za mladež, jer ona je taj novi naraštaj koji će od nas starijih preuzeti brigu i za Crkvu i za svijet. Jer taj naš vjernik danas živi u svijetu u kojem se svakim danom blati i izruguje kršćanska vjera”, naglasio je biskup ter posebno potaknuo ovogodišnje krizmanike i njihove da se uključe u tu pripravu, jer su oni najvažniji u procesu prenošenja vjere u župnoj zajednici. Budući da se susret s Papom odvija pod geslom: “Zajedno u Kristu”, biskup je izrazio nadu da će to zajedništvo papinim dolaskom dobiti jednu novu kvalitetu. Ujedno je vjernike potaknuo na molitvu da taj posjet doprinese i čvršćem zajedništvu našega naroda, koje u novije vrijeme pokazuje znakove očitog rastrojstva. “Nama Hrvatima je posebno dobro došao Papa jer imamo povjerenje u njega i vjerujemo da može tako rastrojeno društvo povezati u cjelinu bolje nego ikoji drugi autoritet, da povjerujemo u sebe da možemo prevladati krizu, ali ne sredstvima koje nam svijet pruža nego onima koje imamo kao vjernici”, naglasio je biskup Bogović ter zaključio da u našem narodu ima mnogo dobrote, no svjedoci smo kako se neprestano upire prstom u slabosti koje su u našem društvu, kao da nemamo nikakva dobrog uporišta. “No imamo ga najprije u Bogu, a onda i u mnogim dobrim ljudima koji su živjeli ili žive među nama.”
Na kraju misnog slavlja, u kojem je koncelebriralo desetak svećenika iz gospićkog dekanata, a pjevanje je animirao katedralni zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović, župni VIS “Angelus” razveselio je vjernike otpjevavši nekoliko duhovnih pjesama.

Anđelko Kaćunko ( don Blog )