Izložba paške ovce i paškog sira

0

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira ”Zaglava” iz Novalje, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te Grada Novalje i Turističke Zajednice Grada Novalje u Novalji je po 12. puta održana tradicionalna ”Izložba paške ovce i paškog sira”.

Uzgajivači paške ovce sa cijeloga otoka Paga okupljaju se tradicionalno u Novalji prvog vikenda u mjesecu srpnju na manifestaciji koja promovira najpoznatiji proizvod otoka Paga – paški sir i pašku ovcu.

”I ove se godine izložbom kolekcija ovaca i prikazom njihove proizvodnosti predstavljaju rezultati dosadašnje provedbe uzgojno selekcijskog rada u populaciji paške ovce. Ovo je prilika i da se uzgajivači upoznaju sa budućim planovima razvoja ovčarstva u Republici Hrvatskoj, a posebice na otoku Pagu”, rekao je ravnatelj HPA dr. sc. Zdravko Barač, član organizacijskog odbora Izložbe paške ovce i paškog sira.

Uz Izložbu ovaca, manifestaciju poprate aktivnosti vezane uz ovčarstvo otoka Paga, s ciljem upoznavanja turista sa ovom autohtonom hrvatskom pasminom. Tako je ove godine održana prezentacija izrade paškog sira.

Ove godine na rivi je bilo izloženo petnaestak kolekcija kvalitetnog grla paške ovce. Prema ocjenjivačkoj komisiji najbolju kolekciju ovaca ima Vlado Oštarić iz Kolana, dok je najboljim ovnom proglašen onaj vlasnika Ivice Oliverića također iz Kolana.

Zlatnu medalju za kolekciju ovaca dobio je Vlado Oštarić dok je zlatom u konkurenciji ovnova nagrađen onaj vlasnika Krunoslava Vidasa iz Novalje.

Komisija za ocjenu sireva u sastavu stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane i Hrvatska poljoprivredna agencija dodijelila je titulu šampiona Ivici Oliveriću iz Kolana.

Inače, mogli smo čuti da je ovogodišnja kvaliteta paškog sira izvrsne i ujednačene kvalitete. Uzgajivačima je podijeljeno čak 6 zlatnih, 6 srebrnih i 10 brončanih plaketa za kvalitetu paškog sira.

Pokrovitelji ovogodišnje Izložbe su Ministarstvo poljoprivrede, Ličko-senjska županija, Zadarska županija te Turistička zajednica Ličko-senjske županije.

M.Š.