Jadovno: Hrvatska nije sljednica ustaškog režima

7

Srbijanski predsjednik Boris Tadić bio je jutros u Hrvatskoj, ali u privatnom i neslužbenom posjetu. S majkom i još nekim članovima obitelji bio je na komemoraciji žrtvama ustaškog konclogora u Jadovnom, kod Gospića. Naime, Tadićeva obitelj po majčinoj strani potječe upravo iz tog kraja, a u Jadovnom je ubijen i njegov djed.

Sedamdeseta obljetnica osnivanja ozloglašenog ustaškog logora Jadovno počela je pokraj Šaranove jame, jedne od 33 registrirane na Velebitu u koje su ustaše bacili više desetaka tisuća ubijenih Srba, Židova, Hrvata i Roma. U spomen na sve žrtve Jadovna otkriven je spomenik, obnovljen sredstvima hrvatske Vlade, a sve delegacije položile su vijence podno spomenika.

Oglas

I danas je potrebno istaknuti opredjeljenje Vlade RH za osudu i borbu protiv svih oblika fašizma i svih totalitarnih sistema, rekao je Jasen Mesić, izaslanik Vlade Republike Hrvatske.

Stojimo ovdje da bismo rekli, mi smo u stanju preuzeti odgovornost za svoju zemlju, mi smo u stanju živjeti u miru, suradnji, prijateljstvu sa svojim susjedima, naglasila je pak Vesna Pusić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske.

Naglasila je da Republika Hrvatska nije sljednica ustaškog režima, već da su naši temelji antifašistički otpor nacizmu, fašizmu i NDH. Upravo su strahote NDH podigle narod Like na ustanak, rekla je Vesna Pusić.

Obraćajući se srbijanskom predsjedniku Tadiću, izaslanica hrvatskoga predsjednika naglasila je kako predsjednik Ivo Josipović i svi nazočni na komemoraciji iznimno cijene njegovu prisutnost u Jadovnu i to smatraju znakom snage i volje da međusobno gradimo civiliziranu i čovjekoljubivu europsku budućnost.

Srbijanski predsjednik u Jadovno je stigao u pratnji majke, ističući da je došao odati počast svim žrtvama, ali i svom djedu i njegovu bratu koji su ubijeni i bačeni u Šaranovu jamu. Zahvalio je Hrvatskoj na obnovi spomenika kao važnom koraku prema politici sjećanja i rekao da i Srbija ima obvezu izgraditi spomenik u Topolskim šumama, prvome mjestu stradanja Židova.

I zato sam danas ovdje, ne da bih obnavljao ili produžavao strahove, već da bih pridonio da na njih stavimo točku jednom za svagda, rekao je Tadić te odgovorio i na pitanje o nedolasku na proslavu Dana hrvatske državnosti: Ne mislim da to što nisam bio na jednoj večeri ili u tom protokolarnom ambijentu remeti naše odnose na bilo kakav način.

Istaknuo je da s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem ima izvanredne odnose te kako su se prije tri dana čuli da bi si međusobno čestitali – Tadić  hrvatskom predsjedniku na Danu državnosti i završetku pregovora s EU, a Josipović srbijanskom predsjedniku na uspješnoj borbi s organiziranim kriminalom i suradnji s Haškim sudom.