Korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije

0

Tradicionalni korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije održan je jučer 14. ožujka u Gospiću, s početkom u 10,00 sati.

Susret je započeo u gospićkoj katedrali Navještenja BDM pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio kancelar biskupije mr. Marinko Miličević. Susret je nastavljen u zgradi ordinarijata, a tematski je predavanjima bio vezan za skori posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Na početku je gospićko-senjski biskup Mile Bogović održao predavanje na temu „Pape i Hrvati kroz povijest”. Tako je ukazao na veze još od vremena dolaska Hrvata na današnji prostor u vrijeme pape Ivana IV., pa preko bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta sredinom 10. stoljeća koji u svom djelu „O upravljanju carstvom” govori da su Hrvati sklopili savez sa sv. Petrom kako oni neće nikoga napadati, a ako njih netko napadne branit će ih Bog i sv. Petar. Prvi Papa koji je posjetio Hrvatsku bio je 1117. godine Aleksandar III. kad je posjetio Zadar. U tragičnom razdoblju od 1990. do 1995. veliki papa Ivan Pavao II. učinio je više nego smo mogli očekivati u spašavanju Hrvatske od agresije s istoka. Posjet Benedikta XVI. događa se također u bremenitom vremenu kad je Hrvatska prije svega u moralnoj pa onda i političkoj i gospodarskoj krizi. Ovaj je Papin dolazak u znaku obitelji, istaknuo je biskup.

Oglas

Generalni vikar i voditelj Povjerenstva za pastvu obitelji mons. mr. Tomislav Šporčić govorio je o programu priprema obitelji za susret s Papom. Preko letka “Petrova straža” obitelji će se moći prijaviti u zajednicu koja će moliti za Papin dolazak.

O pripremama mladih za posjet Sv. Oca govorio je biskupijski povjerenik za mlade mons. mr. Tomislav Rogić. Na kraju je bilo govora o korizmenim hodočašćima dekanata u katedralu.

( bib / ika )