Korizmeno hodočašće Otočkog dekanata u Gospićku katedralu

0

Već tradicionalno i ove godine na drugu korizmenu nedjelju 20.ožujka Otočki dekanat hodočastio je u Gospić u katedralu. U pet autobusa i dvadesetak automobila hodočasnici ovogodišnji kandidati za krizmu i njihovi roditelji te ostali vjernici ispunili su katedralu do posljednjeg mjesta. U 14,00 sati bilo je okupljanje u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju i pobožnosti Križnog puta koji je predvodio vlč.Pejo Ivkić župnik iz Sinca. Potom se krenulo za Gospić gdje je u 17,00 sati u katedrali slavljena koncelebrirana sveta misa, koju je predvodio biskup mons.dr.Mile Bogović u suslavlju s generalnim vikarom biskupije i župnikom iz Otočca i Dabra te privremenim upraviteljem Kompolja, Švice i Kutereva koji je u ime domaćina pozdravio biskupa, vlč. Nikolom Komušancem župnikom iz Krasna i upraviteljem svetišta Majke Božje, vlč. Josipom Štefančić župnikom iz Krišpolja i Letinca, vlč.Pejom Ivkić župnikom iz Sinca, Ramljana i Čanka, don. Anđelkom Kaćunkom župnim vikarom iz Gospića, te mons. Milom Čančar župnikom i dekanom gospićkim. Ceremonijar bio je đakon Dino Rubčić.

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije istaknuo da je Gospićko-senjska biskupija lani navršila 10 godina života, te krenula u drugo desetljeće . Korizma nas inače poziva na put na kojem pratimo Isusa u njegovom četrdeset-dnevnom postu i kušnji. Isus je dao snagu apostolima da ne klonu, a potrebno je imati i svijetle trenutke koji osipaju put. Treba doista mnogo učiniti da radimo dobro, treba se osloboditi okova, budimo pokretljiviji prema tom putu.Život je pun kušnji, ali sve se one mogu savladati, sve one mogu biti novi korak prema Bogu ako slijedimo put Onoga koji je put, istina i život. Nemojmo očekivati da će sve krenuti glatko i dobro. Svaki nas Križni put ojačava, učvrsti da možete svoga neprijatelja ljubiti. Ovom prilikom reći ću činjenicu što nas boli, da u Otočkom dekanatu imamo nekoliko svećenika koji su bolesni ( dekan Tutek, župnik Rajković ). Te teškoće nisu prepreka u našem životu, patnje i nevolje mogu rezultirati pobjedom. Danas vidimo Isusa koji je pobjednik. Isus nije propustio tako reći da će i njega zahvatiti smrt. Danas liturgija želi reći i ti čovječe da će i tebe zahvatiti slava. Napasnik mnogo obećava, ali niti želi niti može ispuniti obećanje. Važno je zavarati i napakostiti. Tragedija je čovjeka što ga je moguće prevariti i zavesti i što on često ne uoči na vrijeme o čemu se radi. Pače, on znade hraniti zlo u svojoj sredini, u svom narodu.

Biskup Bogović dalje ističe da je u Gospićko-senjskoj biskupiji ova pastoralna godina proglašena je Godinom župne kateheze pa potrebno katehetskom poukom obuhvatiti sve slojeve vjernika.Za svaku priliku treba znati kako nas vjera podučava. Trebamo vjeronauk ne samo za one koji idu u školu nego i za svaki uzrast. Drago mi je vidjeti ovdje mnogo mladih, tako treba nastaviti i dalje, ovdje se poučavamo još više o svojoj vjeri. Nama hrvatima dobro je došao papa Benedikt, to je onaj glasnik Božji. Oko milijun ljudi zadnji put je bilo na susretu s papom Ivanom Pavlom II na hipodrumu u Zagrebu. Papa je bio dušom i srcem s nama, dobrota nas je povezivala. Papa je rekao da smo mi narod nade, da mi možemo spasiti kršćansku dušu Europe. Mi smo veliki u očima Božjim, tu svijest je živio Ivan Pavao II. Papa Benedikt XVI rekao je da će hodočastiti na grob kardinala Alojzija Stepinca. Papa želi razviti kod nas dobrotu. Mi ćemo biti veliki ako znademo slušati znakove Crkve i svoje vjere. A budući da je pred svima nama pastirski pohod pape Benedikta Hrvatskoj, biskup je posvijestio važnost i potrebu priprave na svim razinama za taj izniman događaj. To se odnosi poglavito na obitelji i na mladež. Naime, “u ovoj krizi našega društva posebno se valja posvetiti brizi za obitelji jer iz nje izlaze oni koji će nositi teret društva.

Ujedno je vjernike potaknuo na molitvu da taj posjet doprinese i čvršćem zajedništvu našega naroda, koje u novije vrijeme pokazuje znakove očitog rastrojstva. “Nama Hrvatima je posebno dobro došao Papa jer imamo povjerenje u njega i vjerujemo da može tako rastrojeno društvo povezati u cjelinu bolje nego ikoji drugi autoritet, da povjerujemo u sebe da možemo prevladati krizu, ali ne sredstvima koje nam svijet pruža nego onima koje imamo kao vjernici”, naglasio je biskup Bogović te zaključio da u našem narodu ima mnogo dobrote, no svjedoci smo kako se neprestano upire prstom u slabosti koje su u našem društvu, kao da nemamo nikakva dobrog uporišta. “No imamo ga najprije u Bogu, a onda i u mnogim dobrim ljudima koji su živjeli ili žive među nama.”

Euharistijsko pjevanje animirao je dječji zbor crkve Presvetog Trojstva iz Otočca pod ravnanjem i za orguljama Gabrijele Degoricija i pratnju s.Krešimire Vuleta, a na kraju misnog slavlja gospićki katedralni župni VIS “Angelus” razveselio je hodočasnike otpjevavši nekoliko duhovnih pjesama.

/ bib /