Kuća do kuće – Dalmatinaci imaju struju, Ličani ne!

1

Susjedi udaljeni svega 500 metara žive u dvije različite županije: Ličko-senjskoj i Zadarskoj. Dalmatinci imaju struju, Ličani nemaju. Iako im svima puše jednako jaka bura.

Apsurd je to koji je ovih dana zadesio stanovnike Ličke Mandaline koji već gube strpljenje. Bura je porušila električne stupove, a zbog zatvorene Jadranske magistrale, električari su u popravak mogli krenuti tek jučer.

Svega 500 metara od njihovog mjesta nalazi se Sveta Marija Magdalena, susjedno selo koje pripada Zadarskoj županiji i u kojem nema problema s opskrbom. U Ličkoj Mandalini od djelatnika Elektrolike traže uključenje na mrežni sustav sa zadarske strane, što dosad nije bilo moguće zbog zatvorene ceste. Mještani se žale i na učestale kvarove.

– Smatram kao odgovorne Elektroliku Gospić i električare u Karlobagu jer ne rade kad je lijepo vrijeme, nitko ne traži od njih da radi kad je nevrijeme i kad su orkanske bure, kazala je Nada iz Ličke Mandaline za dnevnik Nove TV.

Kanal koji dijeli Zadarsku i Ličko-senjsku županiju. Za Zadarsku županiju nadležna je Elektra Zadar, a Ličko-senjsku opskrbljuje Elektrolika. Dva opskrbljavača stvorili su razlike među susjedima koji inače žive kao da su dio istog mjesta. Djeca pohađaju iste škole, a stanovnici Ličke Mandaline sigurni su samo u jedno – rekordnih 13 dana u mraku više nikad ne žele proživjeti.

Lo/Nova