LAG Lika – 11 proizvoda mliječne skupine i 24 proizvoda iz skupine suvenira za sustav „Lika Quality“

0

Gospić – U LAG-u LIKA intenzivno nastavljaju sa sastancima Radnih skupina u sustavu regionalne oznake kvalitete „Lika Quality“.

Danas su održani sastanci dviju radnih skupina, one za mliječne proizvode te za kulturnu i tradicijsku baštinu. Radna skupina za mliječne proizvode izdvojila je 11 proizvoda koji će se moći natjecati za oznaku „Lika Quality“. To u razne vrste tvrdih, polutvrdih i mekanih sireva, basa te karakteristična lička  kiselina.

U Radnoj skupini za kulturnu i tradicijsku baštinu izdvojena su 24 proizvoda koja imaju uporišta u lokalnoj tradiciji. Prema riječima ravnateljice Muzeja Like Gospić,  Vesne Bunčić te predsjednice udruge „Gačanka“  Dragice Rogić, zbog bogatstva kulturnog naslijeđa ovaj broj izdvojenih suvenira nije konačan.  

Podsjetimo, kroz projekt „INTEGRA LIKA 2020“ LAG Lika zajedno sa svojih 25 partnera, provodi petogodišnji projekt brendiranja destinacije Lika i Primorje.

Kako navodi voditelj LAG-a Tomislav Kovačević, projekt „INTEGRA LIKA 2020“ po mnogo čemu je jedinstven u Hrvatskoj.

– Ovdje ću izdvojiti da su u projekt izravno uključeni i proizvođači  te je na čelu svake radne skupine upravo proizvođač, što je jamstvo da se projekt uspješno odradi. U procesu brendiranja regije iznimno je bitno brendirati hranu ali i kulturno i povijesno naslijeđe. Stoga smo u projektu „Lika Quality“ odredili devet Radnih skupina koje će za svako područje identificirati proizvode te izraditi specifikaciju kao temelj za ulazak u sustav ove regionalne marke, kazao je Kovačević.

L.O.