Lidija Bertović nova ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera

5

Nakon što je natječajna komisija Ministarstva zaštite okoliša od 14 pristiglih molbi, u završni krug izabrala 9, ministar zaštite i okoliša Mihael Zmajlović donio je rješenje o imenovanju dr. sc. Lidije Bertović za ravnateljicu Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera” na razdoblje od četiri godine.

Dr. sc. Lidija Bertović iza sebe ima zavidnu karijeru, tako da se iz njezinog životopisa može izdvojiti da je diplomirala 1993. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a potom odlazi u Škotsku gdje je završila specijalistički ispit za profesora kemije i magistrirala. U periodu od 1993. do 1998. god radi u ekološkom laboratoriju u SAD-u, a od 1998. do 2002.  u Škotskoj, na mjestu voditeljice projekta u naftno-istraživačkom laboratoriju. Povratkom u Hrvatsku radi u Ministarstvu zaštite okoliša, EkoTeinu d.o.o. Zagreb, Agenciji za posebni otpad d.o.o. Zagreb, te kao savjetnica člana uprave Ine, a od prosinca 2009. ravnateljica Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje…
U priopćenju Ministarstva zaštite i okoliša stoji:

– “Očekuje se da će nova ravnateljica unaprijediti poslovanje Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera u cilju postizanja što bolje zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i što boljeg upravljanja zaštićenim područjem, da će poduzeti potrebne mjere i aktivnosti radi unaprjeđenja turizma, turističke ponude i što kvalitetnijeg obavljanja komercijalnih djelatnosti. Također je potrebno pojačati suradnju s lokalnim zajednicama, što je zasigurno jedan od važnijih elemenata za daljnji razvoj Nacionalnog parka”.

Dražen Prša

foto: Glasnik-SSN