Ministrica Vučković obišla radove na izgradnji ribarske luke u Novalji vrijedne 4,5 milijuna eura

0

NOVALJA – Danas je Novalju posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kojom prigodom je u nazočnosti ličko-senjskog župana Ernesta Petryja, gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabe – Đona, zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Novalje Mateja Guščića te ravnatelja Lučke uprave Novalja Tomislava Kustića obišla radove na rekonstrukciji i dogradnji ribarske luke u Novalji, koji traju posljednja tri mjeseca.

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je financijska sredstva Lučkoj upravi Novalja koja je nakon provedenog postupku javne nabave dana 21. listopada 2022. godine zaključila s izvođačem radova Gamik d.o.o. Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji sjevernog lukobrana – ribarski dio luke otvorene za javni promet u gradu Novalji – 1. faza.

Vrijednost zaključenog ugovora je nešto veća od 4,5 milijuna eura što bi u kunskoj protuvrijednosti iznosilo više od 34 milijuna kuna.

Projekt se financira sa 75 % sredstava iz EU fondova, dok je 25 % sredstava osigurala Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo poljoprivrede iz Mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Pripremne radove i dokumentaciju do ishodovanja građevinske dozvole financirao je Grad Novalja.

Radovi na izgradnji ribarske luke izvode se sukladno projektnoj dokumentaciji i planiranoj dinamici, a trebaju biti završeni do konca 2023. godine, na koji način će se osigurati stalni i sigurni vezovi za ribarske brodove kao i veća zaštita akvatorija, tako da će se postojeći lukobranski objekt rekonstruirati i produljiti za gotovo 80 metara uslijed čega će se osigurati 31 vez za plovila duljine do 20 metara, a ujedno će luka biti sigurna i operativna iskrcajna luka za ribare, ali i sigurno zaklonište za iste.

Realizacijom projekta kao i projekta Rekonstrukcije i dogradnje Primorske ulice kao pristupne ceste luci te projekta Luke Jug, akvatorij luke Novalja otvorene za javni promet županijskog je značaja, luka će biti zaštićenija od udara valova, a dobit će i jednu novu dimenziju i značajniju ulogu u prometno-pomorskom povezivanju i kvaliteti usluga.

Prije obilaska radova ministrica Vučković je prisustvovala radnom sastanku sa županom Petryjem, gradonačelnikom Dabom i drugim suradnicima, kojom prigodom nije skrivala zadovoljstvo s investicijom koja je u tijeku, a ujedno je u prostorijama Gradske vijećnice predstavila knjigu prevedenu na engleski jezik koja nosi ime Biblijski vrt: sveta zemlja lunjskih maslina, autorice Andrijane Škunca.

Župan i gradonačelnik zahvalili su ministrici na iznimno dobroj suradnji i razumijevanju ministarstva koje je podržalo investiciju te naglasili da Vlada RH predvođena premijerom Plenkovićem kroz ovakve i mnogobrojne druge projekte dokazuje kako Ličko-senjska županija, kao i svi gradovi i općine u županiji, imaju perspektivnu i razvojnu budućnost u svim segmentima koji će u nadolazećem razdoblju imati pozitivne efekte na razvoj gospodarstva, ribarstva, pomorstva i poljoprivrede kao i u svim drugom segmentima koji jamče otvaranje novih radnih mjesta kao i opstojnost života na ovim područjima.

L. O.