Mirela Holy u Gospiću: Zbrinjavanje otpada u Lici je neisplativo

2

     GOSPIĆ –  Ministrica zaštite prirode i okoliša Mirela Holy  sastala se u zgradi Ličko-senjske županije s županom Milanom Jurkovićem i ostalim meritornim osobama čiji je rad vezan uz očuvanje m prirode i  zbrinjavanje komunalnog otpada za područje županije i Grada Gospića.  Na sastanku su nazočili i   gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ličko-senjske županije  Stipe Mudrovčić, predsjednik Odbora za prosvjetu, kulturu, znanost i sport Ličko-senjske županije mr. sc. Branislav Šutić, direktor Komunalnog poduzeća «Usluga» Gospić Milan Devčić i pročelnik Gradskog odjela za graditeljstvo i  zaštitu okoliša Pavao Pavelić. Nakon sastanka uslijedile su izjave za novinare. Govoreći o problemima odlagališta otpada ministrica Holy je ustvrdila  kako je u samome početku rješavanja ovog problema na  državnoj razini došlo do greške.

     – Ličko-senjska županija je iznimno bogata prirodnim resursima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode i to je izuzetan potencijal, rekla je M.  Holy.  Zato smo između ostalog razgovarali  i o sanacijama postojećih odlagališta, te o modalitetima financiranja. Osim što je bogata prirodnim ljepotama, ova se županija prostire na velikoj površini gdje živi mali broj stanovnika. Ove činjenice čine neisplativim  gospodarenje otpadom na ovim prostorima. U Vladinu proceduru će ići  prijedlog  izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom u RH i prema tom dokumentu u ovoj Županiji nije predviđen Centar za gospodarenje otpadom. Otpad koji neće biti iskoristiv  odvozit će se  u Karlovačku, Zadarsku i Primorsko-goransku županiju. Problem je tim veći što mi do danas nemamo realiziran niti jedan Centar za gospodarenje otpadom. Moj je stav da je trebala najprije načiniti te centre, a tek onda vršiti sanaciju tih deponija, istaknula je ministrica Mirela Holy.

     Fond za zaštitu okoliša i njegov nekadašnji direktor  Vinko Mladineo razrađivali su mnoge projekte za Ličko-senjsku županiju, ali kako tvrdi župan Jurković, malo je toga u cijelosti završeno.

 -Tada nije došlo do realizacije već pripremljenog projekta za gospodarenje otpadom u našoj županiji. Razgovorom s ministricom Holy sam izuzetno zadovoljan. Kada je u pitanju sanacija odlagališta otpada  u našoj županiji s jednim dijelom ponašanja naših općina sam izuzetno zadovoljan. Izdvojit ću Grad Otočac i općinu Udbina. S nekima sam djelomično zadovoljan jer se ulažu napori kako bi se okoliš  bolje očuvao. U različitim fazama realizacije su saniranja svih postojećih odlagališta otpada, a bit ću u potpunosti zadovoljan kada taj posao uskoro bude okončan. Stanje je ipak zadovoljavajuće, ali kako je istaknula ministrica sav je posao krenuo sa sanacijom postojećih odlagališta, a ne izgradnjom Centara za gospodarenje otpadom, s čime bi ovaj posao bio znatno olakšan i ubrzan,  naglasio je župan Milan Jurković.

                                                                                                     M. S.