Mirovina ili smjena – dr.don.Ivan Grubišić

4

Sociolog i jedan od rijetkih hrvatskih svećenika koji bez dlake na jeziku otvoreno progovara o ključnim problemima Hrvatske, don Ivan Grubišić, zbog navršene kanonske dobi stavljen je u stanje mira, a upravljanje župom preuzet će don Matko Džaja, dosadašnji župnik u Žeževici.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, riječ je o redovitim i godišnjim crkvenim odlukama u vezi pojedinih crkvenih službi, uključujući tako i one koje se vežu uz župu. Don Ivan je ove godine napunio 75 godina života i 50 godina svećenstva.

Oglas

‘Zato sam uputio molbu splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću za mirovinu, koju je on i prihvatio. Tako da nije u pitanju sankcija, kako će možda neki pomisliti, nego sam postupio po crkvenom zakoniku, a nadbiskup Marin je to prihvatio. Na župi ću biti do 17. kolovoza, a potom idem u crkvenu mirovinu. Živjet ću do Božje volje u Kučinama, u jednom apartmanu’, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju don Ivan Grubišić.

Don Ivan Grubišić bez dlake na jeziku već godinama progovara o stanju u hrvatskom društvu pa tako i povremeno kritizira i rad Crkve, zbog čega je često proglašavan jednim od najliberalnijih svećenika. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Grubišić nije ni potvrdio ni demantirao svoj mogući ulazak u politiku jer, kaže: ‘Kada bih i ušao, bila bi jedna ključna razlika. U nas političke vode zvuče negativno, ali ne zato što je politika po sebi negativna, već je politikantstvo negativno. Ne želim se baviti politikantstvom i djelovati u interesu stranke, već djelovati u interesu građana Hrvatske. I ovi izbori su politikantstvo i ne znam da li se angažirati, jer GONG je objavio da imamo više birača nego stanovnika.’

Ovih dana možemo očekivati i promjene – imenovanja, razrješenja i premještaj određenih svećenika i u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji. O tome se već priča ali uskoro i službene informacije.

SD/IB