„Nakapajte mi koju kilu oraha“!

0

Nacionalnim  medijima zadnjih su dana „puna usta“  državne samohvale o povećanoj potrošnji uobičajenoj u ovo predblagdansko vrijeme. Pri tome obično zboravljaju reći da je povećana potrošnja usko povezana sa pravim stampedom povećanja cijena i lažnim sniženjima robe do čak 80 %!!! U sjeni ovih podataka stižu i  informacije koje trgovci u ovo doba godine nerado iznose, da se ne bi pokvario ukupni dojam gotovo manijakalne kupovine.

Kao i svake godine uoči blagdana obišli smo velike trgovačke centre u Gospiću. Na postavljeno pitanje posvuda isti odgovori: Krade li se ovih dana više ili manje u odnosu na ostatak godine. Odgovori su posvuda jednaki jer krade se više nego li inače, a krade  se doslovno sve. Kako ne bismo radili socijalno-stalešku segregaciju pomažu nam i sami lopovi jer najmanje se kradu kruh i jeftina hrana, a najviše skupa pića, kozmetika i skuplji predmeti koje je lakše sakriti. Jedna razgovorljiva trgovkinja nam priča.

-Ma krade se skoro sve što se može sakriti pod kaput ili u torbu. Kada uhvatimo nekoga da krade ispada da je više neugodno nama, nego tim lopovima. A hvatamo u krađi i uglađene gospođe koje u shoping stignu sa skupim autima. Sirotinja krade najmanje!!!

Sjećate li se starog vica kada Škot na benzinskoj crpki pita koliko stoji kap benzina?!?

-Nikoliko, reče mu zaposlenik.

-Onda mi nakapajte pun rezervoar, slijedio je odgovor.

U tom maniru je naša sljedeća priča. Jedan vrlo „uštirkani“ gospodin, intelektualac po vokaciji i dio gospićkog establišmenta ima originalnu naviku koju preferira u svim gospićkim super-marketima. Odmah po ulasku u prodajne centre prilazi posudama s orašastim plodovima (bademi, lješnjaci, pistacio, orasi). Zagrabi rukom koliko ih može dohvatiti. Ako ga nitko ne gleda, ponovit će radnju i sjemenke  strpati u džep. Prodavačice su to već zapazile. Jedna mu prilazi i pita ga:

-Gospodine, svakoga puta kada uđete u našu trgovinu kradete nam sjemenke. Do kada to mislite raditi jer ćemo morati pozvati policiju?!?

Umjesto stida, gospićki „uglednik“ odmah kreće u napad.

-Pa nećete valjda propasti za šaku badema ili oraha?!? Samo sam htio probati da nisu slučajno „užegli“. Kakvu vi policiju spominjete? Osim toga, imam neku zanimaciju dok obilazim police u vašem marketu! Pa valjda je šaka oraha besplatna???

Drugim riječima ovog  poznatog gospićkog uglednika: „nakapajte“ mi koju kilu!!!

M.S.