Obilježavanje  Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

Struka je javnosti uputila poziv: “Pridružite nam se u petak, 20. siječnja 2023. od 10 sati u gospićkoj ljekarni Pablo gdje će se održati 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice“!

Cilj  Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice je  osvijestiti  žene da brinu o svom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole. Obilježavanje Dana mimoze organizira Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske županije u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom  podružnicom Ličko senjske županije. U pozivu se ističe potreba pridruživanja ovoj akciji kako bi se građanstvo educiralo o  tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

Nastavak ispod oglasa

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3 174 žena.

Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020.  bio treće sijelo raka žena (iza raka dojke i raka štitnjače). Upravo je to razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale zdravlje.

Ponovimo kako se ova akcija održava u petak, 20. siječnja 2023. u 10 sati u   u ljekarni Pablo u Gospiću.

L.O.