Otočac – Nedjelja Dobrog Pastira

0

Četvrta uskrsna nedjelja – nedjelja Dobrog Pastira, 29.travnja, u Crkvi je posebno posvećena molitvi i razmišljanju o duhovnim zvanjima.

Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u suslavlju s don Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojim razmišljanjima mons.Šporčić je kazao da je pastir pojam koji pripada prošlosti, poljoprivrednoj civilizaciji u kojoj je stočarstvo imalo vidno i bitno mjesto. Suvremena i kompjutorska era ne zna pravo što bi s pastirom. Ali važno je znati što Evanđelje misli, a CRkva slavi u Kristu Dobrom pastiru.

U Isusovo vrijeme pastir je bio cijenjena i važna osoba, Bio je gazda, svoj čovjek, imućan i poštovan u društvu – imao je svoje stado. Pastiru je stado bilo sve. On se za njega brinuo danju od ranog jutra do večeri, noću je bdio i obilazio svoje ovce da im se što ne dogodi. BIo je uz stado zimi, ljeti, po kiši, snijegu, za najvećih žega; tražio je za ovce pašt, vodu i torove. On je bio sigurnost stada. Pastir dobro poznaje svaku ovcu po imenu, zna čak i koje mane i koje osobine ima.

Stado je moglo preživjeti samo zahvaljujući pastiru; ono je bez pastira nezamislivo. Svaka ovca iz stada poznaje svoga pastira po glasu i stasu. Kad ga izdaleka čuje, odaziva se i dolazi pred njega, jede iz njegove ruke. Ovu sliku pastira i stada Biblija prenosi u stvarni život. Bog je pastir koji okuplja stado – svoj narod, brine se za njega i sve njegove potrebe. Daje mu mudre znakove po kojima će sretno živjeti na zemlji i one spasonosne po kojima će se spasiti vječnost. Šalje im svete ljude, proroke, kraljeve da narod vode, brane, blago opominju, čuvaju i upravljaju. Najveći znak Božje pastirske brige za narod jest slanje Sina Božjega Isusa Krista na zemlju, njegova poruka spasenja i zauzetost za ljude.

Nešto od ove Božje pastirske ljubavi ostalo je i danas u svijetu, osobito našem kršćanskom. Pastirima se mogu zvati vladari i upravitelji država jer se brinu za dobrobit naroda vodeći ga putevima mira. Političari, ekonomisti i privrednici su neka vrsta pastira jer ugovaraju pašu za stado, narodu pribavljuju viši životni standard i blagostanje, odklanjaju sukobe i opasnosti od naroda i traže bolje i sigurnije sutra. Učitelji, nastavnici i profesorivrše pastirsku službu kad s ljubavlju podučavaju đake i studente uvodeći ih u svijet znanosti i razvijajući njihove umne i tjelesne sposobnosti. Roditelji imaju još ponajviše prava za naslov “pastira” Oni žive za svoju djecu- koliko brige, muke, radosti dožive pomno prateći rast svoga malog stada. Često ostaju sami, ali ipak sretniji jer je svako dijete uspjelo u životu, a to je bila njihova najveća želja.

Misionari su ljudi koje je Bog izabrao da stasajući u duhovnom pozivu nauče umjeće posvemašnog odricanja, zavole Boga i pođu u daleke zemlje te njegovo ime, istinu i spasenje navjeste svim ljudima.

Kako je uzvišen posao služba svećenika. “Tješiti, opraštati, podizati, pomagati, spasavati duše – što ima uzvišenjie ?” To je uzvišenije nego stvoriti zemlju, nebo, svemir. Ističe se kako veliko dobro ljudskom društvu čine liječnici koji čuvaju ili vraćaju izgubljeno zdravlje tijela, produžuju zemaljski život. Još veće dobro čine svećenici koji liječe srce, ozdravljaju dušu, daju mir ljudskom biću.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta za orguljama.

( IB )