Otočac, Obredi velike subote – Uskrsno bdjenje

0

Čin bdijenja slavili smo u Otočcu večernjim satima, u 21,30 sati kako bi se mogla uskrsna svijeća s trostrukim usklikom “Svjetlo Kristovo” unijeti u crkvu u trenutku kada je u crkvi potpuni mrak kako bi plamen Uskrsne svijeće rasvijetlio mračne sile i unio svjetlo u današnji svijet. To svjetlo nam simbolizira uskrslog Krista koji je za nas bio mučen, pokopan, a za nas je i uskrsnuo.

Služba svjetla

Dok su u samoj crkvi Presvetog Trojstva ugašena svjetla, župnik mons.Tomislav Šporčić pred crkvom blagoslivlje oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. U blagoslovnoj molitvi župnik ističe da je Bog po svome Sinu dao vjernima oganj svoga sjaja. Kao što fizičko svjetlo grije i sjaji, tako nas uskrsli Krist grije i obasjava.

U uskrsnu svijeću svećenik zatim ucrta križ te prvo i posljednje slovo grčke abecede izgovarajući: “Krist jučer i danas, početak i svršetak, Alfa i Omega. Njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove vječnosti. Amen.” Slijedi procesija svećenika, bogoslova i ministranata kroz još tamnu crkvu.

Na ulazu, u sredini i kod oltara župnik pokazuje svijeću sudionicima slavlja i klikće: “Svjetlo Kristovo!” Ovo je tzv. epegzegetski genitiv: svjetlo koje je sam Krist Gospodin. Zajednica odgovara “Bogu hvala” u zahvalnom obnavljanju životnog pristajanja uz Krista koji je svjetlo.

Služba riječi

U Službi riječi ponuđena su čitanja tako da se dobije pregled povijesti spasenja. Prije nego će se čitati iz Novog zavjeta, svećenik zapjeva ”Slavu”. Tada ponovno zazvone zvona koja su umuknula kroz Sveto trodnevlje.

Krsna služba

Na početku ovog dijela vazmenog bdjenja mole se Litanije svih svetih. U svecima slavi Crkva Kristovo pashalno otajstvo, jer su oni svetački živjeli i umrli snaženi krstom i euharistijom. Svećenik njih zaziva kad blagoslivlja vodu kojom će biti poškropljeni sudionici liturgije koji iznova prihvaćaju ono što su u djetinjstvu umjesto njih učinili roditelji i kumovi.

Bitni dio blagoslova jest prošnja: “Molimo te, Gospodine, da po tvome Sinu side u ovu vodu sila Duha Svetoga: koji s Kristom budu ukopani u smrt, neka s njime po krstu ustanu na život.” Slijedi odricanje od grijeha, ispovijest vjere i svećenikova molitva Ocu, koji nas je preporodio vodom i Duhom Svetim, da nas čuva svojom milošću u istom Kristu Gospodinu našem za život vječni. U ovoj misi Litanije svih svetih služe kao Molitva vjernika a obnova krsnih obećanja kao Vjerovanje .

Euharistijska služba

Euharistijom nas povezuje kao braću i sestre, hrabri nas i onda šalje u život da raznosimo njegovo svjetlo i snagom njegova Duha mijenjamo i gradimo bolji i sretniji svijet. Ne za trenutak, prigodno, potrošno, nego «na dugu stazu.» Zato kršćani ne mogu bez Euharistije – Mise. «Ne možemo bez nedjelje» , govorili su prvi kršćani!

Euharistijska služba završava radosnim uskrsnim poklikom: “Aleluja!”, koji doslovno znači “Hvalite Boga!” Taj je poklik izraz vjerničke radosti što je Bog uskrisio Krista od mrtvih i što nam krštenjem i euharistijom daje udio u životu Uskrsloga.

Blagoslov jela

Nakon završetka večerašnjih obreda uslijedio je blagoslov jela. Mnogo košarica s jelom bilo je za blagoslov.

Sretan Uskrs žele vam svećenici mons.Tomislav Šporčić i don.Jure Ladišić, članovi župno pastoralnog i ekonomskog vijeća, časne sestre , članovi župnih zborova kao i WEB administrator župne stranice.

/ bib /