Otočac – Svečana podjela zahvalnica darivateljima krvi

0

Jučer 25. listopada 2011. godine u Gradskoj vijećnici Grada Otočca u povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi održana je svečana podjela zahvalnica jubilarnim darivateljima koji su svojom nesebičnoj humanosti i plemenitosti darivanja krvi podsjetili koliko je darivanje krvi važno za spašavanje ljudskih života.

Dan 25. listopada posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

Oglas

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske. U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza – krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika. Ipak, trebali bi težiti još boljim rezultatima.

Dobrovoljnim darivateljima krvi zajedno sa ravnateljicom Hrvatskog crvenog križa Gradskog društva Otočac Dragicom Cvitković zahvalnice je uručio Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović, koji se svima zajedno zahvalio na tako odvažnom i humanom djelu te naglasio da ovakve akcije su samo poticaj svima onima koji se nisu do sada odazvali i podsjetio da dobrovoljno darivanje krvi spašava nečije živote.

Za prvi puta darovanu krv zahvalnice su dobili:Josipa Malčić,Vesna Samolov,Danijela Bukva,Miranda Kranjčević,Mihaela Mudrovčić,Tina Premate,Milorad Kovačević,Miroslav Draganić,Josip Cetinjanin,Damir Grbac,
Hrvoje Kostelac,Mladen Kalinić,Saša Marković,Zlatko Rumenović,Josip Šindija.

Za 10 puta darovanu krv zahvalnice su dobili:Ivica Perković,Dražen Dujmović,Jurica Pleša.

Za 20 puta darovanu krv zahvalnice su dobili:Dragan Puškarić,Ivica Devčić,Josip Cvitković,Marinko Šlipogor,
Slavko Rogić.

Za 25 puta darovanu krv zahvalnicu je dobila:Anka Marković.

Za 30 puta darovanu krv zahvalnicu je dobio:Pavo Kalfić.

Za 40 puta darovanu krv zahvalnicu je dobio:Kristian Tonković.

Darivatelji krvi koji su se odazvali na sve 4 akcije u 2011. godini su:Damir Travalja – 98 puta, Josip Devčić – 39 puta, Zdravko Jurašić – 18 puta, Željko Kranjčević – 47 puta, Vladimire Rašlić – 35 puta, Ladislav Marković – 33 puta, Stipe Mrla – 14 puta, Ivan Pešun – 9 puta, Nikola Bunjevčević – 9 puta.

Svima iskreno hvala !

( PJ/mo )