Perušić-Općina u kojoj se neprestano gradi i ide naprijed

0

Povodom nekoliko sadržaja vezanih uz Dan svetog križa, Dan Općine Perušić, protokol je za ovu prigodu najavio održavanje proslave tijekom dva dana. Tako je danas održana Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su uglavnom izneseni rezultati rada ove općine u proteklih godinu dana. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić nabrojao je pri tome nekoliko većih projekata, ali i istaknuo one koje bi se trebali uskoro realizirati na ovome području.

-Moramo biti zadovoljni s mnogim projektima i suradnjom HEP-a. Oni su na našem području financirali izgradnju groblja, stanova, mrtvačnice, cesta… Dovoljno je spomenuti stambenu zgradu s 27 stanova vrijednu 5 milijuna eura. Radovi u Kosinju započeli su poput dječjih bolesti, ali se puno toga riješilo u hodu. Nismo niti započeli projekt HES-Kosinj, a već imamo novi projekt-Vjetropolje, investicija je vrijedna oko 4 milijarde eura. To će biti zapravo vjetro-solar sustav, investicija tri puta skuplja od HES-Kosinj. Taj će projekt ovoj općini donesti toliko toga.

Trenutno gradimo kanalizaciju za naselje Kvarte u iznosu 2 milijuna kuna. Mi smo demografski uništena općina. Ove godine smo u školu upisali 7 prvašića. Zato smo ulagali i ulagat ćemo u projekte koji će nam uvjete života učiniti kvalitetnijim. Zato nastavljamo s aktivnostima vezanim uz Zelenu tržnicu u vrijednosti od 600 tisuća eura, završena je dokumentacija za obnovu Doma kulture u iznosu 5 milijuna eura, nastavljaju se radovi na obnovi Turske kule. Završena je ili je pri kraju sanacija mnogih prometnica na području Kosinja i u okolici Perušića. Na području Perušića imamo situacije da u mnoge obiteljske kuće sufinanciramo uvođenje vode, struje i kanalizacije. Zato ističem da sam osobno za svaku pomoć, ali u obiteljima gda radi barem jedan član. Posla ima koliko hoćeš, samo treba htjeti raditi, a ne samo čekati da ti nešto pruži država, zaključio je načelnik Općine Perušić Ivica Turić. U nastavku sjednice svi članovi Općinskog vijeća sudjelovali su u raspravi.

Potom su na zajedničkom spomen-obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata položeni vijenci i upaljenje svijeće, dok je riječi molitve predvodio perušićki župnik vlč. Mile Šafjer. U organizaciji ljubitelja boćanja i ove godine na Križevu održat će se treći po redu „Mali boćarski turnir u parku“. Događanje je to koje okuplja velik broj djece te predstavlja priliku za druženje kroz igru.

Nakon popodnevne mise PP Grabovača pozivamo na Povijesnu šetnju Perušićem, s početkom u 18.30 sati. Uz stručno vođenje doznat ćemo povijesne zanimljivosti o Perušiću, a kasnije bi trebalo ostati u parku i isprobati specijalitete koje će za posjetitelje pripremiti volonteri Pećinskog parka Grabovača, u sklopu Interkulturalne večeri u parku.

L. O.