Predizborno prekrajanje Hrvatske

0

Sedma izborna jedinica od predgrađa Zagreba do Like i kvarnerskih otoka

HDZ predlaže »razbijanje« 9. jedinice koja je imala previše birača u odnosu na druge. No, zajedno s Likom, u 7. jedinicu koja se proteže od Bakra do Zagreba, idu i Krk, Cres, Lošinj i Rab, koji su do sada bili s Rijekom i Istrom .

Darko Milinović i Božidar Kalmeta , dva dosad nerazdvojna HDZ-ovca koji su svojoj stranci donosili najviše zastupničkih mandata, više se neće zajedno natjecati na parlamentarnim izborima. Posljedica je to predloženih izmjena Zakona o izbornim jedinica što ih je usvojilo predsjedništvo HDZ-a.

Prijedlog izmjena
Iz 9. u 7. izbornu jedinicu: Ličko senjska županija
Iz 8. u 7.: Krk, Cres, Lošinj i Rab
Iz 6. u 7. : Velika Gorica
Iz 6. u 2.: Sisačko-moslavačka župnija

Prema tom prijedlogu, koji još mora proći usaglašavanje s koalicijskim partnerima, Milinovićeva Ličko-senjska županija premješta se iz devete u sedmu izbornu jedinicu, pa tako Kalmeta ide na izbore bez pomoći potpredsjednika Vlade i zamjenika predsjednika HDZ-a. Na prošlim izborima 2007. godine, Milinović i Kalmeta zajedničkim su snagama u devetoj izbornoj jedinici osvojili čak deset od mogućih 14 mjesta u Saboru. Deveta jedinicu morala se smanjiti jer je brojem birača bitno odskakala od drugih jedinica, Ustavni sud je krajem prošle godine preporučio pronalaženje zakonskog rješenja temeljem kojeg odstupanje između jednice s najviše birača i one s najmanje birača vratilo unutar pet posto, koliko dopušta Zakon o izborima zastupnika.

Kako je nakon sjednice pred sjedništva novinare izvijestila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, prijedlog što ga je prezentirao ministar uprave Davorin Mlakar sveo je tu razliku na 2,78 posto. Premijerka nije željela govoriti o detaljima izmjena, ali za početak idućeg tjedna najavila konzultacije unutar vladajuće koalicije.
Neslužbeno smo doznali da je sedma jedinica , koja se prostire od zapadnih predgrađa Zagreba do Bakra, pretpjela još neke zanimljive preinake. Osim HDZ-ove Like pripojeni su joj i otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab koji dišu oporbeno, a dosad su pripadali osmoj izbornoj jedinici u kojoj su Istra i dio Primorsko-goranske županije. U sedmu je iz šeste jedinice ušla i Velika Gorica u kojoj su snage HDZ-ovog bloka i opozicije nekako podjednake. Na prošlim parlamentarnim izborima po sedam mandata osvojili su HDZ i HSS te SDP i HNS.

Od izmjena koje smo uspjeli saznati značajno je i prebacivanje Sisačko-moslavačke županije iz šeste u drugu izbornu jedinicu. Na taj se način vjerojatno htjelo ići na ruku HSS-u koji je najjači u drugoj jednici, a njihova Marijana Petir popularna je u Sisačkoj županiji, pa će se sprječiti da njezini glasovi propadnu u šestoj izbornoj jedinici. Jedina je netaknuta ostala peta izborna jedinica (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija) jer ona najviše odgovara idealnom broju birača po jedinici.
SDP-ov zastupnik Arsen Bauk koji je i sam izradio prijedlog redizajna izbornih jedinica, komentirao nam je aktualni HDZ-ov prijedlog.
– Nikakve izmjene kojima je osnova netočan popis birača nisu nam prihvatljive, a izmjene koje su najavljene logične su iz pozicije HDZ-a koji pokušava nadoknaditi gubitak u dijaspori, smatra Bauk.

Preuzeto: Novi list
Dražen Ciglenečki