Premijerka Kosor i slovenski premijer Pahor u Gospiću

0

GOSPIĆ, 8. lipnja 2011. (Vlada) – Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu u Gospiću kako želi biti prvi koji će 24. lipnja na zasjedanju Europskog vijeća zapljeskati i čestitati hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor na završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, a premijerka Kosor je rekla kako očekuje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja.

“Ako će Hrvatska 24. lipnja, u predvečerje 20. obljetnice suverene hrvatske države dobiti jamstvo da će završiti pregovore i ako će premijerka Kosor biti pozvana na sastanak Europskog vijeća volio bih biti prvi koji će na tome zapljeskati i čestitati”, rekao je Pahor.

“Bio bi veliki uspjeh za Hrvatsku, regiju i EU ako bi do kraja lipnja zaključili pregovore”, istaknuo je Pahor u izjavi za novinare nakon što su on i Kosor u Gospiću položili kamen temeljac za tvornicu Calcit Lika koju gradi matična slovenska tvrtka Calcit.

Kosor i Pahor podsjetili su na veliki napredak u bilateralnim odnosima u posljednje dvije godine, počevši od njihova prvog sastanka u Trakošćanu kada su se dogovorili oko rješavanja dugogodišnjeg graničnog spora i odblokirali hrvatske pregovore s EU-om.

“Ostali smo sami, ti u Zagrebu, ja u Ljubljani i svi su digli ruke od rješavanja problema. Od sredine srpnja do našeg sastanka u Trakoščanu na stolu su me svakodnevno dočekivala priopćenja o incidentima koje su naši turist doživljavali u Hrvatskoj”, rekao je Pahor.

Dodao je da su dvije zemlje i dva naroda danas, dvije godine poslije, u konjukturi dobrih političkih, gospodarskih i međuljudskih odnosa o čemu govori podatak da je ove godine trgovinska razmjena između Slovenije i Hrvatske porasla 17 posto. ”Hrvatska u Sloveniji ima prijatelja, kao što Slovenija ima prijatelja u Hrvatskoj”, naglasio je Pahor.

Kosor je rekla da su dvije vlade uspješnom suradnjom odblokirale pregovore i nakon toga kao glavni cilj odredile jačanje gospodarskih odnosa.

”2009. imali smo zatvorenih 5, a danas 31 poglavlje te očekujemo da ćemo zatvoriti preostala 4 i da će Hrvatska, kako smo planirali, završiti pregovore do kraja ovoga mjeseca”, istaknula je Kosor.

Dodala je da je to povijesni cilj u godini kada 20. obljetnicu neovisnosti obilježavaju dvije prijateljske zemlje, Hrvatska i Slovenija koje će uspješnu suranju nastaviti i u EU-u.

“Veselim se trenutku kada ćemo sjesti za stol euroskih država i naroda kao 28. članica EU-a i rješavati neka druga pitanja kao uspješne, dobre i lojalne članice”, rekla je hrvatska premijerka.

Uoči početka glavne turističke sezone istaknula da je prošle godine na ljetovanje u Hrvatsku došlo 6 posto više slovenskih turista te ih je pozvala da to učine i ovoga ljeta, napominjući dobre hrvatske autoceste u što se, kao je rekla, uvjerio i Pahor putujući u Gospić.

Po njezinim riječima, hrvatski izvoz u Sloveniju bio je lani veći za 25 posto u odnosu na 2009., a u prva četiri mjeseca porastao je 17 posto.

Kosor i Pahor položili su u industrijskoj zoni Gospić kamen temeljac za tvornicu Calcit Lika, koja će proizvoditi kalcitna punila za industriju boja, papira i plastike. Investicija matične slovenske tvrtke Calcit vrijedna je 15 milijuna eura, a nakon što se izgradi početkom 2012. u njoj će se zaposliti 35 radnika te još 200 radnika u lokalnim kooperantskim tvrtkama.

Nakon Gospića, Kosor i Pahor posjetili su Plitvička jezera.