Prijedlog HAZUD-a Vladi RH: Hrvatska treba Ministarstvo za dijasporu

0

Ministarstvo za dijasporu pri Vladi RH u Zagrebu

Oglas

Prijedlog se upućuje:

Premieru Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

Predsjedniku RH i svih Hrvata  Prof. Dr. Ivi Josipović

Predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Sprem – zamjeniku

Predsjedniku Hrvatskog svjetskog kongresa. Dr. Fra Šiti Ćorić

Poštovani,

Predlažemo vam osnivanje Ministarstva za dijasporu pri Vladi RH u Zagrebu. Takovo ministarstvo je neophodno potrebno Republici Hrvatskoj i svima Hrvatima u dijaspori, kojih prema općim procjenama ima više od 4 (četiri) milijuna.

Pripominjemo da sve nama poznate države, koje imaju svoje žitelje rasijane po svijetu imaju ministarstvo za dijasporu ili drugčije nazivanu odgovarajuću državno političku instituciju.

Prema točnim podatcima Republika Hrvatska je jedina država u svijetu s više svojih žitelja u dijaspori, nego u domovini, a nema Ministarstvo za dijasporu niti odgovarajuću instituciju.

Zato predlažemo, gore navedenim naslovima osnivanje

 

Ministarstva za dijasporu pri Vladi RH u Zagrebu.

 

Ministarstvo toga naslova i sadržaja svih djelatnosti je vlo potrebno za sveukupno povezivanje cjelokupnog hrvatskog naroda rasijanog u dijaspori cijelog svijeta i u domovini Hrvata.

Naslovljeni predlagač, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori – HAZUD sa sjedištem u Baselu može za to Ministarstvo osigurati potreban broj visokoobrazovanih stručnjaka sa znanjem stranih jezika i drugim potrebnim znanjima besplatno ili plaćeno od hrvatske dijaspore.

Republika Hrvatska treba za to Ministarstvo za dijasporu osigurati prostorije i zbrinjavati režije za Ministarstvo.  To Ministarstvo će povezivati Hrvatski narod u rasijanosti s Hrvatskim narodom u domovini Hrvata na svima djelatnim poljima, počev od organiziranog povratka Hrvata iz dijaspore u Hrvatsku preko svih gospodarskih učinkovitosti do razmjena znanstvenih ostvarenja na svima razinama i svima poljima djelatnosti. To će uroditi bržem oporavku i svestranom razvoju gospodarskog stanja i podizanju životnog blagostanja u iskonskoj domovini Hrvata.

Očekujemo da će gore naslovljeni čelnici kroz državne institucije, koje predvode ispitati i usvojiti naš prijedlog za osnivanje Ministarstva za dijasporu pri vladi RH u Zagrebu i o tome nas obavijestiti radi svih dogovora, na čemu unaprijed zahvaljujemo i domoljubno pozdravljamo!

 

Ilija Šikić tajnik            Emilija Herceg dopredsjednica            Dragan Hazler predsjednik

 

Basel, 22. kolovoza 2012.