Savez za promjene – tekst izjave

1

Mi, predsjednici političkih stranaka bliskih svjetonazora i sličnih programa, objavljujemo odluku svojih stranaka o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore zastupnika za Hrvatski sabor, s ciljem izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade. Sastavni dio ove Zajedničke izjave je Programska izjava „Savez za promjene“, kojom utvrđujemo načela i vrijednosti na kojima ćemo temeljiti i provoditi zajednički koalicijski program i provedbene politike.

1. Hrvatska je u gospodarskoj, političkoj i društvenoj krizi. Model upravljanja državom na temelju populističke i koruptivne distribucije posuđenoga, a ne zarađenoga novca, stvorio je krizu. Ali, tako dalje ne može. Ne može, jer ogromna većina hrvatskih građana više nije spremna odricati se svojih prihoda u korist šačice privilegiranih. Ne može, jer je svjetska financijska i gospodarska kriza sasvim razotkrila i uzdrmala temelje održavanja sadašnje vlasti na posuđenom novcu kojega uskoro neće biti, niti će ga osiromašena i opljačkana Hrvatska moći vraćati. Hrvatski građani više nisu spremni gledati kako se jedna za drugom propuštaju prilike društvenoga, gospodarskoga i političkoga oporavka zemlje.

Oglas

2. Danas su opći interes i javna potreba za promjenom potrošenoga modela gospodarskoga i društvenoga razvoja veći nego ikada do sada. Koalicija na vlasti svakim se danom sve više zapliće u mrežu vlastite nesposobnosti i bezidejnosti u definiranju strateške vizije razvoja društva i pokretanju gospodarskoga oporavka. S jedne strane, nude populistička rješenja, kupuju lažni socijalni mir i izbornu potporu javnim novcem, a s druge strane guraju građane u sve dublji bezdan osobnoga preživljavanja. Ničim ne pokazuju da se žele, niti mogu obračunati s problemima koje su sami stvorili. Zato je promjena takve vlasti postala sve poželjnija i sve potrebnija – postala je opći javni interes.

3. Mi, stranke bliskih svjetonazora i sličnih programa – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska narodna stranka- liberalni demokrati (HNS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) – odlučili smo stvoriti izborno zajedništvo i na temelju svojih postojećih političkih programa i konkretnih politika ponuditi zajednička rješenja prihvatljiva većini hrvatskih građana. Umjesto oporbene kritike, mi imamo oporbena rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu. Ta rješenja temelje se na tri osnovna stupa – snažni gospodarski rast temeljen na stvaranju novih vrijednosti, manja i učinkovitija državna potrošnja i mijenjanje sustava društvenih vrijednosti. Njima naše stranke čine odlučan iskorak političko-programskoga i operativnoga karaktera, koji pokazuje da smo upravo mi ona djelatna politička alternativa, koja će aktivno utjecati na javne događaje. Pokazujemo da smo savez za promjene, da smo snaga koja će pokrenuti nacionalnu energiju stvaranja boljega života u boljoj Hrvatskoj.

4. Naša koalicija nudi međusobno povezane i međuovisne konkretne programe i politike strukturnih promjena i gospodarskoga oporavka, s konačnim ciljem rasta životnoga standarda građana. Sve politike i programe istovremeno ćemo provoditi u tri faze – sanacija postojećih naslijeđenih problema, pokretanje novoga stvaralačkoga ciklusa i korištenje novostvorenih vrijednosti po novim načelima. Naš model i naši programi gospodarskog razvoja temelje se na sljedećim osnovnim točkama:

• Rast BDP-a i zapošljavanja na temelju novoga investicijskoga ciklusa, rasta proizvodnje i konkurentnosti, nove industrijalizacije, izvoza i domaće potražnje

• Održivi rast proračunskih prihoda, uz dovođenje proračunskih rashoda u sklad s fiskalnim kapacitetima i razvojnim potrebama, posebno troškova javne uprave, materijalnih troškova, subvencija i transfera lokalnoj samoupravi.

( hsu )