SDP predstavio Plan 21 u Gospiću

4

Gospić – Saborski zatupnici SDP-a Ante Kotromanović i Mirando Mrsić te zapovjednik i umirovljeni general Veselko Gabričević danas su  na javnoj tribini predstavili točke programa politike prema braniteljima Kukuriku koalicije.

– Branitelji su stvorili temeljne preduvjete za današnju Hrvatsku, a mi danas želimo predstaviti poteze koje je nužno napraviti kako bi se njihov položaj poboljšao, rekli su u uvodnom izlaganju sudionici tribine.

– Svakog dana u Hrvatskoj umiru dva do četiri branitelja, a njihova socijalno-zdravstvena zaštita nije prepoznata kao nacionalni problem, ustvrdio je u svome govoru Mirando Mrsić.

Branitelje ne  mislimo izdvajati u tzv.veteranske bolnice, već im u postojećem sustavu osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kazao je Mrsić. To podrazumijeva uspostavu sustava praćenja zdravlja branitelja, uvođenje preventivnih pregleda, liječenje PTSP-a kroz mrežu centra unutar Domova zdravlja, te uspostavu regionalnih i središnjeg rehabilitacijskog centra za sveobuhvatnu skrb o braniteljima i ratnim veteranaima, a koja će biti ponuđena i zemljama članicama NATO-a.

Zadovoljni smo postojećim Zakonom o braniteljima, kazao je Kotromanović, ali prostora za poboljšanje brige o braniteljima još ima. Program za branitelje Plana 21 predviđa sređivanje registra branitelja, promjene sustava bodovanja kao i izdvajanje problematike branitelja u zasebno ministarstvo. Time bi ono bilo operativnije, a bila bi osigurana i izravna komunikacija s braniteljima.

S obzirom na 25.000 nezaposlenih branitelja, politika njihova zapošljavanja i dalje će se provoditi kroz prekvalifikacije, osnivanje zadruga, ali i uz strogo poštivanje Zakona o braniteljima. Također, kazao je, poduzetnike će se poticati na zapošljavanje branitelja dvogodišnjim oslobađanjem od plaćanja dijela doprinosa. Fond za stambeno zbrinjavanje branitelja vratit će se na prijašnju razinu te će se ostvariti suradnja s lokalnom zajednicom kako bi se ubrzalo rješavanje i tog problema. I posljednje, ali ne manje bitno, borit ćemo se za očuvanje istine o Domovinskom ratu,zaključio je Kotromanović.

Tribina je održana u organizaciji GO SDP-a Gospić, a zainteresiranim građanima obratili su se i lokalni čelnici SDP-a, Darko Banić, Tomislav Zrinski i Nikola Maras.

Lo/sp