„Sedam dana bez ekrana“-višestruka korist djeci i obiteljima

0

Nakon dva suluda oružana napada na nedužnu djecu i građane što su u crno zavili susjednu Srbiju oglasili su se brojni eminentni psihijatri, psiholozi i pedagozi. Za devijanta i ubojita ponašanja obaju ubojica (13 i 21. godine starosti) bez zadrške su optužili brojne „hejtere“ na društvenim mrežama, aplikaciju Tik Tok, ali i besmislene reality sadržaje koji svojim koncepcijama obećavaju lagodan život mladim ljudima po sustavu „bez po’ muke“. Tako se unatrag malo vremena u susjedstvu isticalo kako je najbolje u životu postati „žestok momak“ ili za djevojke-postati starleta!

Osnovna škola Perušić je nekoliko godina vrlo uspješno provodila i promovirala projekt pod nazivom „Sedam dana bez ekrana“. Učenici uključeni u taj projekt trebali su sedam dana biti lišeni mobitela, TV-prijemnika i računala. O dosezima tih akcija govorila nam je ravnateljica škole Snježana Milković.

-Uz tu skupinu učenika u cijeli projekt bili su uključeni i roditelji te djece. Nakon provedbe projekta čule su se doista mnoge divne stvari. Djeca su se više družila s vršnjacima, pomagala su roditeljima u svakodnevnim poslovima, više su čitala knjige, bavili su se hobijima…
Ne smijemo zaboraviti da su u cjelokupnom odgoju djece uvijek bili (i ostat će) vrlo važni njihovi roditelji jer kako te odgajaju doma, takve navike djeca ispoljavaju u školi, u društvu ili na ulici.
Ove godine još nismo provodili ovakav projekt koji se, ponavljam, pokazao izvrsnim po pitanju odgoja naših učenika, rekla nam je ravnateljica Milković.

U vrijeme provedbe „Sedam dana bez ekrana“ djeca su u školi pripovijedala o vlastitim aktivnostima. Neki dječaci su gradili kućice za ptice, drugi pomagali očevima u manjim popravcima mehanizacije, djevojčice su s mamama i bakama pekle kolače, više se čitalo, sviralo i pjevalo, učilo ručni rad i sve ono što je iz dječjih navika istisnuo-ekran!

L. O.