Slijepi planinar-šahist osvojio je 18 velebitskih vrhova!

Umirovljeni novinar Tomislav Čanić iz Gospića živa je legenda ličkog i hrvatskog planinarenja. Iako je u 76.-oj godini neumorni Tomislav i dalje je vrlo aktivan, aktivniji nego li dvostruko mlađi planinari. Dok čitate ove retke Tomislav je danas na obroncima Biokova. Ovoga vikenda sudjeluje u pohodu na Risnjak i još neke atraktivne vrhove Gorskog kotara. Protekloga vikenda Tomica je pohodio dijelove srednjeg Velebita i svjedočio o nesvakidašnjem pohodu. Ispričao nam je priču o slijepom planinaru kojega niti taj životni hendikep ne može spriječiti da s prijateljima pohodi planinske visove.
-Prof. Željko Brdar iz Zagreba poznat kao vrstan slijepi šahist, a postaje još proslavljeniji planinar. Član je zagrebačkog Željezničara i glavna mu je preokupacija u planinarstvu da osvoji 150 planinarskih vrhova u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici i na taj način „ubere“, kako on to s ponosom govori, najviše planinarsko priznanje. Uz pomoć svog prijatelja i kolege, također šahiste i planinara Nikole Cetine, prof. Brdar dosad je „ubrao“ (čitaj: došao na vrh) 98 najatraktivnijih vrhova, od kojih 18 velebitskih, ističe Tomica Čanić.
Proteklog vikenda Tomica je planinarima – šahistima pomagao pri usponu na Ljubičko brdo visokog 1320 metara, Metlu (1288) i Kizu (1274). U dva dana slijepi je planinar zamalo „ubrao“ i četvrti vrh srednjeg Velebita, Budakovo brdo, ali su odlučili odustati 20 minuta od vrha zbog bojazni od mraka jer su imali samo jednu bateriju. Prof. Brdar uporni je i nepopravljivi optimist.
-To je razlog više da dođem ponovo i uživam u velebitskom okruženju, tome osjećaju da sam blizu mora i ugodnom smještaju u planinarskoj kući Vila Velebita. Druženje je bilo nezaboravno, a posebno sam oduševljen ličkom prehrambenom delicijom – zeljem i mesom, ističe profesor Brdar. Još vrijedi istaknuti da su sva trojica- Brdar, Cetina i Čanić entuzijasti koji u svojim sredinama uče osnovoškolce korisnoj misaonoj igri – šahu.

T. Ć./M. S.

Nastavak ispod oglasa