Smanjuje se broj učenika u Otočcu

Danas je prvi dan nove školske godine. S posebnim nestrpljenjem očekuju je prvašići u osnovnim školama, koji će se po prvi puta naći u školskim klupama. U školske klupe sjest će oko 320.000 osnovaca i oko 178.000 srednjoškolaca, pokazuju privremeni podaci ureda državne uprave o trenutnom broju upisanih učenika. Nova školska godina 2015./2016. započela je danas, 7. rujna 2015., a završit će 10. lipnja 2016.
U osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopan „ Otočac u prvi razred upisano je 76 učenika, od kojih u MŠ (Matičnu školu u Otočcu) 42 učenika ili 16 učenika manje nego prošle školske godine, u PŠ Ličko Lešće upisano je 6 učenika (jedan učenik više), PŠ Švica 3 učenika, što je 6 učenika manje nego prošle šk. godine, PŠ Kuterevo 4 učenika (4 učenika manje), PŠ Vrhovine 4 učenika (jedan manje), PŠ Sinac 5 učenika (4 učenika više), PŠ Čovići 2 učenika, PŠ Kompolje 3 učenika (dva učenika manje), PŠ Prozor 2 učenika (2 učenika manje), PŠ Lipovlje 4 učenika (4 učenika više), PŠ Hrvatsko polje 1 učenik.
Gledajući na prošlu školsku godinu i ovu, u prvi razred osnovne škole upisan je 21 učenik manje.
Inače, ukupno u osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana“ ima 676 učenika, od čega 461 u Matičnoj školi. Brojke govore da je došlo do smanjenja broja učenika a s tim je došlo i do smanjenja broja razrednih odjeljenja.
U Srednjoj školi Otočac u prve razrede upisano je 83 učenika što je manje nego prošle školske godine za 30 učenika. Tako je u Opću gimnaziju upisano 17 učenika, Ekonomist 23 učenika, Šumarski tehničar 9 učenika, Prodavač 14 učenika, Poslovni tajnik 5 učenika, Auto mehaničar 7 učenika, Auto električar i Elektro mehaničar 8 učenika. U Srednjoj školi Otočac ukupno ima 409 učenika.
Ono što se može izdvojiti kao novost je podatak da je od ove školske godine organizirana nastava rada u jednoj smjeni i to u MŠ Otočac i u PŠ Švica, što bi trebalo utjecati na smanjenje troškova, na lakšu organizaciju rada, na veće mogućnosti uključivanja učenika u izvanškolske aktivnosti u popodnevnim satima. Treba spomenuti da se ove godine u sve razredne odjele MŠ i sve razrede PŠ Ličko Lešće, Vrhovine, Kuterevo i Švica uvode e-dnevnici.
D. Prša