Snažno prema EU Fondovima

Grad Otočac je napravio veliki iskorak kad je riječ o EU fondovima. U najvećoj mjeri zahvaljujući angažiranju većeg broja djelatnika na projektima EU, suradnjom sa brojnim državnim institucijama i agencijama što je rezultiralo važnim koracima na identificiranju i pripremi ključnih projekata kao i jačanju kapaciteta za povlačenje EU sredstava, moglo se to danas između ostalog čuti na sjednici Gradskog vijeća Otočca.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac predstavio je niz projekata koji su realizirani ili očekuju realizaciju, a u kojima Grad učestvuje sa 20 posto sredstava. Izdvojio je tek dio, od kojih nabavku komunalnih vozila, nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta, u tijeku je i realizacija projekta za nabavku javnih bicikala vrijednosti 200.000 kn, 80.000 kn dobiveno je za potrebe izučavanja i istraživanja na bjelonogom raku pri Centru za autohtone vrste riba i rakova.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
„Od većih projekata u fazi projektiranja je kuglana a potom i revizija, u tijeku je kompletna rekonstrukcija ul. Bartola Kašića i njeno projektiranje, projekt Dječjeg vrtića Ciciban je završen i s njim se ide u listopadu prema Fondu za ruralni razvoj. Od Fonda za razvoj turizma dobiveno je 100.000 kn za projektiranje Kampa-odmorišta u Poslovnoj zoni i u tijeku je provedba natječaja s čim će se znati i izvođači radova“.
Po mišljenju gradonačelnika Kostelca najveći projekt je projektiranje aglomeracije koji se provodi sa komunalnim poduzećem, ugovor je potpisan, vrijednost je 50 milijuna kn a s njim bi bila riješena kompletna gradska kanalizacija, kanalizacija Prozora i izgradnja prečistača.
Predsjednik GV Otočca Slaven Prpić dodao je da su od Fonda za zaštitu okoliša realizirali poslove oko obnove stambenih zgrada, Upravna zgrada Komunalca i zgrada Hrvatskog radio Otočca. Grad Otočac je u suradnji sa poduzećem Gacka kandidirao 5 stambenih zgrada za obnovu pročelja krovova … za što je dobiven pozitivan odgovor, kazao je Slaven Prpić.
Vijećnica Suzana Bižanović upozorila je na negodovanje grupe građana sa neadekvatno postavljenim kanalizacijskim šahtama u ul. Stjepana Radića koje po svemu sudeći služe samo da bi remetile noćni san građana. Upozorila je i na probleme parkiranja autobusa i vozila oko dvorane srednje škole.
Potp. GV Otočca Josip Grčević Šerif
Potp. GV Otočca Josip Grčević Šerif
Potpredsjednik GV Otočca Josip Grčević Šerif kazao je da se o tom problemu sa autobusima raspravlja već po treći put i da je tu riječ o izbjegavanju zakonskih propisa, jer poduzeće koje obavlja prijevoz učenika radi destrukciju, parkiraju autobuse ispod šljiva, po dvorištima, livadama što stvara ružnu sliku o gradu kao uređenoj sredini. To poduzeće izbjegava plaćanje penalarine odnosno kolodvorske naknade.
Vijećnik Ante Pervan upozorio je na stanje u kojem se nalazi vojarna Josipa Bana Jelačića, te istaknuo potrebu saniranja odnosno adekvatnog očuvanja tog zdanja koje ima i povijesni značaj. Savjetnik gradonačelnika Milan Tomaić kazao je da država kao vlasnik ima u planu popraviti odnosno obnoviti taj objekt no čeka se cjelovito rješenje kako bi se bivša vojarna mogla staviti u funkciju.
Radi objektivnog informiranja javnosti potpredsjednik GV Josip Grčević Šerif kazao je da je Memorijalni park u Otočcu jedna povijesno kulturološka vrijednost i da je Grad Otočac za njegovo uređenje izdvojio 400.000 kn, i da on nije ničije vlasništvo osim građana Otočca te da je potrebno više učiniti na promidžbi istoga.
„Neka se zna tko što i kako radi, jer u tom parku imamo oštećenja nekoliko hubusa, a svaki je vrijedan oko 6.000 eura, neki su niži a neki viši, i to bi trebalo dovesti u red. Dok se ne riješe nedostatci i propusti trebalo bi uskratiti isplatu zadnje tranše financijskih potraživanja, stava je Grčević. Imamo i lijep Spomenik hrvatskih branitelja, no neko tko dođe pred taj spomenik, on izgleda kao spomenik neznanom junaku. Ljudi koji su poginuli imaju ime i prezime, i zaslužili su da njihova imena imaju svoja mjesta“ – kazao je Josip Grčević.

Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa