Teslino naslijeđe ne blijedi

1

Nakon sinoć održane Književne večeri u SN knjižnici Gospić na temu života Nikole Tesle, danas je Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu nastavljeno je obilježavanje 160. obljetnice rođenja jednog od najvećih svjetskih genija. Ova se manifestacija održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz sudjelovanje Fakulteta elektrotehnike i računalstva iz Zagreba, a u organizaciji Grada Gospića, Muzeja Like Gospić, Matice Hrvatske i mnoštva ustanova i poduzeća s područja Gospića.
U ime domaćina govorila je ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić. Prvih 10 godina rada MC „Nikola Tesla“ oslikala je kao postupno, ali sve intenzivnije otvaranje ove ustanove prema svijetu, pri čemu se puno učinilo u smislu brendiranja Teslinih postignuća i imena genija rođenom u malenom Smiljanu pored Gospića. Prof. Bunčić je ovo potkrijepila stalnim porastom broja posjetitelja koji su u Smiljan dolazili iz cijeloga svijeta. Organizator obilježavanja 160. obljetnice Teslina rođenja je Grad Gospić pa je čin otvaranja simpozija pripao je gradonačelniku Grada Gospića Petru Krmpotiću.
-Hrvatska se, između ostaloga, Tesli odužila izgradnjom ovoga Centra koji postoji 10 godina. Kroz interakciju ovaj Centar na moderan i zanimljiv način pokazuje neke važnije detalje iz njegovog života, neke njegove najvažnije izume. Ove godine očekujemo i do 40 tisuća posjetitelja. Prije dvije godine vodile su se u Hrvatskom sabora dosta jalove rasprave oko Teslina imena i njegovog brendiranja. Slično je u nekoliko navrata bilo i na Gradskom vijeću grada Gospića. Sada bi naš najveći problem trebao biti povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić, rad kipara Frana Kršinića. Za to je već odabrana lokacija ispred zgrade KIC-a. U dogovoru smo sa Ministarstvom kulture jer želimo da budući kompleks sadržajno i estetski bude u skladu s imenom i djelom našeg velikog sugrađanina. Ono što će danas reći struka jest to da vrijeme prolazi, a djela Nikole Tesle stalno dobivaju na važnosti. Iznimna djela koja je ostavio čovječanstvu uvijek su aktualna, ona ne blijede. Rođen je ovdje u Smiljanu, a njegovi izumi pripadaju svjetskoj ostavštini. Građani Gospića su iznimno ponosni na Teslu jer je rođen ovdje, a prvi kontakti sa učenjem i prva otkrića polaze upravo iz Gospića, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Skup je pozdravio i dekan FER-a prof. dr. Mislav Grgić koji je potom održao i prvo predavanje na ovome simpoziju. Tijekom znanstvenog simpozija održanog u dvorani Centra izlagali su mnogi ugledni predavači, kako bi prenijeli neke od najvećih Teslinih izuma, a potom su održane radionice na kojima su studenti sa Fakulteta elektrotehnike i računalstva iz Zagreba prezentirali svoje izume.

L. O.