U katedrali održan koncert na Vazmenu srijedu

0

U organizaciji Udruge Gospićki glazbeni festival, na Vazmenu srijedu, 27.travnja, u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije održan je treći po redu (nakon Otočca i Sv. Jurja) koncert u sklopu manifestacije 5. orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji. Nastupili su umjetnici sopranistica Nilda Luketić iz Slovenije i orguljaš Edmund Andler-Borić, ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala “Ars organi Sisciae” u Sisku.

Na početku programa je izvođače i publiku, u kojoj su bili pretežito studenti gospićke Učiteljske škole, pozdravio katedralni vikar don Anđelko Kaćunko.

Zaželjevši svima dobrodošlicu on je najprije podsjetio na događaj prije gotovo jedanaest godina kada je papa Ivan Pavao II. svečanim pismom uspostavio Gospićko-senjsku biskupiju sa sjedištem u Gospiću, a na mjesto prvog biskupa imenovao dr. Milu Bogovića. Naglasivši također kako je današnja biskupija sljednica Senjske biskupije iz 5. stoljeća, istaknuo je vrijednu činjenicu da je upravo ta biskupije već daleke 1248. godine prva dobila pravo na korištenje narodnog jezika u bogoslužju temeljem odluke pape Inocenta IV, što je ostalim narodima omogućeno tek tijekom prošloga stoljeća. Posvijestivši potom kako je u povijesti Like, bremenitoj ratovima i patnjom stanovništva, narod pred bezumnim hordama osvajača uspijevao sačuvati tek domaću riječ i vjeru, dok su brojne katoličke crkve devastirane i porušene a u ratnom je bezumlju uništeno mnogo povijesne ostavštine i kulturne baštine. Stoga se manifestacijom Orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji želi potaknuti glazbeni i kulturni život regije ter skrenuti pozornost na važnost očuvanja preostalih kulturnih spomenika, pa organizator nastoji upriličite koncerte u što većem broju mjesta biskupije. Osim toga, naglasio je vlč. Kaćunko, takvim se kulturnim priredbama “nastoji da se u današnjoj generaciji mladih – među kojima većina glazbu za konzumiranje izabire između narko rocka i turbo folka – odgoji što više onih koji će razlikovati glazbu koja utječe samo na pojedine dijelove tijela od one koja oplemenjuje čovjeka i dušu mu uzdiže Bogu”.

Nakon vrhunske izvedbe programa, koji je sadržavao djela G. A. Frescobaldija, G. F. Händela, W. A. Mozarta, J. S. Bacha, F. Paraća, C. Francka, P. Corneliusa i G. Caccinija, glazbenicima je još jednom zahvalio vikar don Kaćunko ter ih kratko upoznao s poviješću katedrale i grada Gospića.

don Blog