U Korenici predano 29 ključeva stanova obiteljima bivših nositelja stanarskih prva

1

Nakon godinu dana radova na izgradnji stambene zgrade, sredinom srpnja ove godine završeni su građevinsko-obrtnički radovi na projektu izgradnje višestambene zgrade u Korenici.
Riječ je o prvom pokrenutom i završenom projektu u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP), kojim je Republika Hrvatska krenula u fazu implementacije te time osigurala vodeću poziciju u provedbi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Zgrada u Korenici prva je izgrađena višestambena zgrada u četiri zemlje regije (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) u kojima se provodi Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Vrijednost projekta iznosi 1.398.212 eura, od čega je 75% iznosa financirano donatorskim sredstvima, a ostatak sredstvima Republike Hrvatske.
U toj prigodi Mirela Stanić-Popović, predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, uručila je 29 ključeva stanova obiteljima bivših nositelja stanarskog prava, čiji su članovi uglavnom osobe starije životne dobi, čijim se svečanim useljenjem osigurava njihovo trajno stambeno rješenje. Na svečanosti obilježavanja završetka radova i dodjele ključeva, nazočili su predstavnici Ministarstva Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), predstavnici donatora (EK, SAD i dr. ), zemalja partnera, UNHCR-a.

Mirela Stanić Popović
Mirela Stanić Popović

„Prošla je godina dana od polaganja kamena temeljca za ovu zgradu, i danas se nalazimo na kraju jednog uspješnog projekta, koji je za sve naše korisnike početak novog sna o povratku u svoje domove. Ovo su prilike kada do izražaja dolazi ostvarenje glavnog cilja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja a to je useljenje korisnika i briga za povratak i integraciju onih koji su dugo i strpljivi čekali završetak izgradnje njihovih novih domova. Zahvaljujem svima, no prvenstveno donatorima, jer pokazalo se da je uloga Europske komisije kao najvećeg donatora iznimno važna jer šalje poruku brige svih građana EU za stambeno zbrinjavanje povratnika, prognanika, izbjeglica u svim zemljama regije. Zahvaljujem i najvećem donatoru izvan Europe, Vladi SAD-a na potpori i doprinosu“ – kazala je Mirela Stanić-Popović te dodala da je pred njima još rješavanje preostalih 3700 zahtjeva bivših nositelja stanarskih prava, 6 zahtjeva korisnika uglavnom izbjeglica koje se nalaze u objektima organiziranog smještaja u RH, te nešto više od 1500 zahtijeva za obnovu oštećenih obiteljskih kuća. Ukoliko se ova plodonosna suradnja nastavi, a rezultat našeg rada u zadnje dvije godine je preko 2000 riješenih zahtjeva, imamo pravo očekivati da bi do kraja 2017. godine svi zahtjevi bi trebali biti administrativno riješeni.
Svečanom činu dodjele ključeva stanova nazočili su i zamjenik načelnika Općine Plitvička jezera Slobodan Dražić, zamjenik župana Ličko senjskog Nikola Lalić, saborski zastupnik Mile Horvat, predstavnici brojnih udruga …

Dražen Prša