U Otočcu održane preventivno-edukativne aktivnosti za sigurniji promet među najmlađima

0

U Osnovnoj školi “Zrinskih i Frankopana” u Otočcu, u organizaciji Službe prevencije Ravnateljstva policije, Policijske uprave ličko-senjske i u suradnji s Vijećem za prevenciju grada Otočca, danas su održane brojne preventivno-edukativne aktivnosti namijenjene učenicima od 1. do 4. razreda. Akcija pod nazivom „Poštujte naše znakove“ usmjerena je na promicanje sigurnosti najmlađih sudionika u prometu te podizanje svijesti o važnosti poznavanja prometnih pravila.

Dan je započeo edukativnim predavanjem pod nazivom “Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa”, koje je održao policijski službenik Ravnateljstva policije. Nakon predavanja, scenu su preuzeli glumci Mak teatra izvodeći edukativnu predstavu „Prvi koraci u prometu“, čime su na zanimljiv i pristupačan način približili tematiku prometne kulture najmlađima.

U sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa „JUMICAR“, postavljen je mobilni poligon koji je omogućio učenicima da iz prve ruke dožive prometni svijet iz perspektive odraslih. Ova aktivnost posebno je oduševila prisutne, dajući im priliku da kroz igru i zabavu uče o sigurnosti u prometu.

Interaktivne radionice „Policajac – prijatelj pomagač“ provele su policijske snage Ličko-senjske županije, gdje su učenici imali priliku naučiti o važnoj ulozi policije u njihovoj sigurnosti. Služba civilne zaštite Gospić organizirala je radionicu „Usvojimo znanja da šteta bude manja“, fokusirajući se na prevenciju i postupanje u slučaju raznih nesreća. Kroz „Malu školu prve pomoći“, koju su vodili volonteri Društva crvenog križa Ličko-senjske županije, učenici su stekli osnovna znanja o pružanju prve pomoći, čime su dodatno osnaženi u svom osjećaju odgovornosti i sposobnosti pružanja pomoći.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u obrazovanju i odgoju djece o sigurnosti u prometu, naglašavajući značaj ranog uvođenja prometne kulture među najmlađe stanovnike Otočca i šire. Inicijative poput ove ključne su za stvaranje sigurnijeg prometnog okruženja za sve sudionike, posebno za one najranjivije.

L.O.