Zimsko – proljetna zaštita voćaka

0

Pomozimo našim voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti.

Na voću bilo da se radi o nasadima ili voćkama uz okućnice potrebno je prije samog kretanja vegetacije (najkasnije do faze bubrenja pupa) izvršiti ”plavo prskanje”.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika uzročnika bolesti preporučuje se primjena pripravaka na bazi bakra, a to su: Modra galica, Plavi kamen, Nordox super 75, Nordox 75 WG, Bakreno vapno, Gypso, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Neoram WG, Champion, Champion 50 WG, Blauvit, Champion tekući, Cuproline, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoška suspenzija 20 WP, Bordoška juha, Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška suspenzija i dr.

Ovim pripravcima mogu se dodati i mineralna ulja: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje zbog istovremenog suzbijanja prezimljujućih oblika štetnika (jaja crvenog voćnog pauka, lisne uši, štitaste uši).

Mogu se koristiti i pripravci koji su gotova kombinacija bakra i mineralnog ulja npr. Crveno ulje, Modro ulje ili Plavo ulje.

Napominjemo da se bakreni pripravci na koštićavom voću smiju koristiti samo do kretanja vegetacije. Kod otvaranja pupova koristiti organske fungicide.

Ova mjera preporuča se provesti i u nasadima bobičastog voća (malina, kupina).

Prije prskanja potrebno je s voćaka ukloniti sve suhe, polomljene grane, prorijediti krošnju, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine. Nakon toga rane i mjesta orezivanja treba premazati s voćarskim voskom.

Ukoliko na svojim voćkama imate veću prisutnost lišajeva i mahovina potrebno ih je sastrugati s drveća strugalicama, žičanim četkama ili rukavicama od žice i zatim prije kretanja vegetacije poprskati ili premazati 3 – postotnom otopinom zelene galice ili već gore  navedenim pripravcima na bazi bakra u tri puta većoj koncentraciji od koncentracije koja se rabi u vegetaciji.

Inače, ni mahovine ni lišajevi nisu nametnici, koji izravno štete voćkama, već su to epifiti, tj. rastu na drugim biljkama, a da im ne uzimaju životne sokove, dakle nisu paraziti. Hrane se sastojcima iz zraka, rose i kiše. Međutim, oni su ipak neizravno štetni za voćke jer se pod njima skrivaju razni štetnici i poneki uzročnik bolesti, koji u proljeće prouzrokuju štete na voćkama. Na kori drveća mahovine i lišajevi dugo zadržavaju vlagu i time pospješuju širenje parazitskih gljiva.

Voćku treba poprskati sa svih strana, od najviše grančice do vrata korijena, okupati ju uz veći utrošak škropiva, po mirnom vremenu bez oborina, pri temperaturi iznad 5°C.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Ne zaboravite, obavljeno tretiranje unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN br. 135/08 i 73/109).

Za sve detaljnije informacije možete se obratiti u ured Hrvatske poljoprivredne komore u Gospiću, A. Starčevića 17 ili na telefon 053/ 560-777.

 

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

                                                                        savjetnik za zaštitu bilja

E-mail: Martina.Oreskovic@komora.hr