Županija uspješno povukla novac iz EU

Ličko-senjska županija obavijestila je danas javnost o  novim koracima realiziranim u smislu nastavka razminiranja poljoprivrednih i šumskih prostora. Nakon što je prošloga mjeseca  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela odluku temeljem Pravilnika o dodjeli potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Natječaja za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), Županija je provela Javni natječaj za poslove razminiranja. Nastavak razminiranja na području Like vršit će  tvrtka „Istraživač“ d.o.o. Nuštar za sva tri zacrtana projekta  ukupne površine 6.819.070 četvornih metara. Vrijednost radova bit će  ukupne  46 milijuna kuna.

Navedenom Odlukom o dodjeli sredstava Ličko – senjskoj županiji se dodjeljuje potpora u iznosu od 46.051.547 kuna za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima»/Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

Nastavak ispod oglasa

Odluka o dodjeli sredstava završni je administrativni korak koji prethodi uvođenju izvoditelja u poslove tj. početak poslova razminiranja. Ovo je četvrta odluka o dodjeli sredstava potpore za razminiranje poljoprivrednih površina koju je od 6  prijavljenih županija za sada, osim Ličko-senjske županije,  dobila Karlovačka, Sisačko – moslavačka i Brodsko – posavska županija.

Razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji provodit će se  na područjima:

-Gonji Lulići, Oraovac (površina 402.849 m2)   Općine Perušić i Donji Lapac

-Podum, Dabar, Glibodol (površina 1.796.403 m2) – Grad Otočac

-Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko, Divoselo (površina 4.619.818 m2) – Grad Gospić.

Svu tehničku dokumentaciju – idejne projekte razminiranja minski zagađenih poljoprivrednih površina već je realizirao  Hrvatski centar za razminiranje. Nakon ovoga posla omogućit će se radovi na gotovo 7 hektara  poljoprivrednog zemljišta čije je korištenje onemogućeno od početka Domovinskog rata do danas. Europska Unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje u financiranju Projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.

H.J.