HGSS Stanica Gospić održala zimsku vježbu

0

Spašavatelji HGSS-a Stanice Gospić protekloga vikenda održali su stanične zimske vježbe. Iako su jugo i kiša proteklih nekoliko dana gotovo u potpunosti otopili snijeg u Lici, ipak u višim dijelovima planinskog lanca Plješivice snijega je bilo u izobilju.

Cilj vježbe bio je upoznavanje s terenom, dostupnosti i prohodnosti u zimskim uvjetima, testiranje motornih saonica, provjera fizičke spremnosti spašavatelja i ponavljanje zimskih tehnika spašavanja.

Uz južni vjetar i kišicu spašavatelji su sa  turno skijama stigli pod sami vrh Gole Plješivice te odradili simulaciju izvlačenja iscrpljenog planinara iz vrtače. U izvlačenju koristilo se minimalno tehničke opreme, pa je izvlačenje odrađeno u više dužina sa jednim užetom te sistemima, momčadski poteg i Sv. Bernard. Nakon izvlačenja odrađena je vježba vuče spašavatelja za saonicama šumskom cestom, a potom se krenulo s transportom unesrećenog u podnožje planine. Spašavatelji su na analizi vježbu ocijenili uspješnom i potvrdili spremnost za ovaj vid spašavanja ljudskih života.

L.O.