Majdak: Zajednički nastup na tržištu u kratkom roku od udruživanja daje vidljive rezultate

0
Foto: Agrobiz
Prva registrirana proizvođačka organizacija u sektoru žitarica i uljarica u Hrvatskoj, PO Posavina Moslavina održala je sinoć godišnju skupštinu. Ova proizvođačka organizacija osnovana je 2016. godine i okuplja ratare s područja dvije županije: Sisačko-moslavačka i Zagrebačka.

U 2018. godini 29 članova PO Posavina Moslavina na ukupnim površinama preko 3.300 ha utržili su proizvodnju od 5.010 t žitarica, 2.098 t soje te oko 2.000 t uljane repice, uz proizvodnju za vlastite potrebe u funkciji stočarske proizvodnje pojedinih OPG-ova.

Zlatni članovi ove godine su OPG Marko Prugovečki (najviše utrženo robe preko PO u obradivoj površini do 50 ha), Josip Mačak (u kategoriji od 50 do 100 ha), OPG Goran Šajković (preko 100 ha). Priznanje za ideju i poticaj u osnivanju PO Posavina Moslavina dobio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Proizvođačke organizacije
Foto: Agrobiz

PO Posavina Moslavina u rujnu 2018. primila je odluku o isplati sredstava od APPRRR za podmjeru 9.1. u iznosu 536.769,86 kn (2018.).

Državni tajnik Majdak ističe kako je rad ove proizvođačke izvrstan primjer kako zajednički nastup poljoprivrednika na tržištu već u kratkom roku od udruživanja daje vidljive rezultate i osigurava za sve njih pojedinačno bolji dohodak. Zajedništvo i udruživanje mora biti smjer kojim trebaju ići naši poljoprivrednici u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

Proizvođačke organizacije
Foto: Agrobiz

U Hrvatskoj je od strane Ministarstva trenutno priznato 17 proizvođačkih organizacija, a dvije su u završnoj fazi priznavanja. Sredstva za rad proizvođačkih organizacija resorno ministarstvo je trenutno osiguralo za 9 proizvođačkih organizacija: tri se financiraju iz nacionalnih sredstava, a 6 EU sredstvima (Mjera 9 u okviru Programa ruralnog razvoja). Trenutno je otvoren natječaj za ovu mjeru.

Na području Ličko-senjske županije vidljiv je veliki napredak u proizvođačkom udruživanju uzgajivača goveda, a dodatni prostor se otvara i uzgajivačima ovaca jer je Lička janjetina odnedavno zaštićena EU oznakom kvalitete.

L.O./Agrobiz