Stalno povećavanje broja darivatelja krvi

Dan darivatelja krvi bio je povod brojnih prijema u gradovima i općinama u Ličko-senjskoj županiji kako bi se ovim ljudima još jednom zahvalilo i odala počast njihovoj humanoj misiji koja na ovaj način spašava tuđe živote.

Tim su povodom gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić i njegova zamjenica Marta Grgurić primili izaslanstvo gospićkih darivatelja krvi na čijem je čelu bio direktor Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić. Gradonačelnik se zahvalio svim darivateljima krvi koji su svojim činom spasili nečiji život, ne pitajući pri tome tko je dobio njihovu krv. Govoreći u ime darivatelja Vlado Brkljačić je istaknuo nastojanja GD Crvenog križa Gospić da pomladi populaciju darivatelja.

Nastavak ispod oglasa

-Uz starije darivatelje krvi nama se stalno priključuju mlađi ljudi i sa zadovoljstvom moram istaknuti da se prosječna starosna dob naših darivatelja neprestano smanjuje. Na području Gospića sada imamo više od stotinu darivatelja krvi, što je o odnosu na broj stanovnika u granicama hrvatskog prosjeka, odnosno skoro 4 darivatelja na 100 stanovnika, zaključio je Brkljačić. S njim su u društvu, osim mlađih darivatelja krvi, bili i seniori Fabijan Rupčić i Zvonko Kovačić. Fabijan (80) je legenda među darivateljima koji je krv dao 137 puta. Zvone bi ga vjerojatno prestigao, ali su mu liječnici zabranili davanje krvi zbog narušena zdravlja.

Na području Ličko-senjske županije lani je darovano nešto više od 1 200 doza krvi, dok se ove godine taj broj kani povećati na čak 1500 doza!

M.S.