Svečano obilježen Dan Ličko-senjske županije

1

  GOSPIĆ – Dan Ličko-senjske županije  i rođendan Oca Domovine dr. Ante Starčevića obilježen je dostojno i svečarski. Na spomenik  dr. Ante Starčevića  kod spomen-kuće u Velikom Žitniku vijenac je najprije položio župan Milan Jurković u pratnji predsjednika Županijske skupštine Petra Krmpotića.  Vijence su zatim položili   županovi zamjenici prof. Ivica Mataija i Milan Krmpotić kao i najbliži suradnici. U ime Grada Gospića počast ovom velikanu hrvatske političke misli odali su zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan i predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević, dok je izaslanstvo Gradske organizacije SDP-a Gospića predvodio predsjednik Darko Banić. Nazočnima se najprije obratio ravnatelj osnovne škole „dr. Ante Starčević“ iz Klanca Ivan Pezelj  podsjećajući na Dan škole i velikog ličkog sina dr. Starčevića. Učenici te škole potom su izveli kulturno-umjetnički program. Govoreći o Ocu Domovine župan Milan Jurković je istaknuo kao je Ličko-senjska županija 1993. godine izabrala rođendan dr. Ante Starčevića za svoj dan  jer je ovaj političar   i domoljub cijelog svojeg života sanjao slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Komemoracija je potom nastavljena kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića, a svetu misu u katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić.

    Tijekom svečane sjednice Skupštine Ličko-senjske županije nazočne je u dvorani kina „Korzo“ pozdravio predsjednik  skupštine Petar Krmpotić, dok je župan Jurković u svojem govoru elaborirao brojne uspjehe i realizirane projekte, kao i one čija je realizacija  pri kraju.

  – Kao župan želim se zahvaliti svim djelatnicima Ličko-senjske županije, svim poduzetnicima, svim građanima koji žive u najljepšoj hrvatskoj županiji. Djelatnici  Županije su odličan  tim koji je ovaj dio Hrvatske podigao iz ratnog pepela u sami vrh destinacija čije vrijeme tek dolazi. Nekada na pretposljednjem mjestu po razvoju Ličko-senjska županija danas smo na visokom šestom mjestu sa 117% većim bruto-društvenim proizvodom od onog iz 2001. godine. Brendirali smo lički krumpir, pokrenuli revitalizaciju uzgoja autohtonih riba i rakova, pokrenuli proizvodnju ekoloških proizvoda meda i rakija, brendirat ćemo i ličku janjetinu. Što se projekata tiče nabrojat ću samo neke. Izgradnja pogona za proizvodnju kalcitnih  punila u Gospiću i Ličkom Lešću. Vrijednost ulaganja 15 mil. eura, zaposlit će 35 radnika. U Udbini je pokrenut pogon za proizvodnju energije na bio-masu vrijedan 4 mil. eura. U toj općini je pokrenuta proizvodnja drvenih peleta vrijedna 2.5 mil.kuna. Distributivno skladište Lidl u Perušić vrijedno je 24 mil.eura, a zapošljava gotovo 150 radnika. „Lika-peleti“ u Gospiću uskoro će zaposliti 15 djelatnika. U Udbini je u pripremi najveći vjetro-energetski projekt u Hrvatskoj. Očekujemo otvaranje cinčaone u Ličkom Osiku vrijedne 22 mil. eura i 30 novih radnih mjesta. Ovo je tek dio projekata koji će otvoriti nova radna mjesta i označiti novi gospodarski  uzlet Ličko-senjske županije, kazao je između ostalog župan Milan Jurković. U završnom dijelu svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja najuspješnijim tvrtkama i ustanovama. Među laureatima su  TP “Vrkljan“ iz Gospića, Trikotaža „Neda“-Senj, Hrvatski centar za autohtone vrste rakova i pastrve krških voda iz Ličkog Lešća, Udruga Ličana župe Boričevac, Razvojna agencija Senj i Tamburaški orkestar Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac. Godišnju nagradu Ličko-senjske županije dobila je obitelj Vuković iz Vaganca, Općina Plitvička jezera. Kako je istaknuto tijekom dodjele nagrade obitelj Vuković u siječnju ove godine u požaru izgubila kuću, a samo je prisebnost prve susjede od sigurne smrti spasila njihovo dvoje, od ukupno troje djece. Nagrada im je dodijeljena za doprinos u očuvanju obiteljskih vrijednosti. U ime laureata na priznanjima se zahvalila Dorotea Prpić iz Razvojne agencije Senj. Tijekom svečanosti pročitan je pozdravni brzojav i čestitka koju je Ličko-senjskoj županiji uputio predsjednik RH dr. Ivo Josipović.

                                                                                                M. S.