U Upravi šuma Gospić održan sastanak s ciljem smanjenja broja požara otvorenog prostora

0

Lijepo vrijeme donijelo je proteklog vikenda vatrogascima na ličkom području povećan broj intervencija. Razlog je dobro poznat, paljenje suhe trave, korova i niskog raslinja nakon kojeg dolazi do otimanja nadzoru, te ugrožavanja šuma, ali i nošeni vjetrom takvi požari vrlo često ugrožavaju promet prema auto-cesti A-1 što je bio slučaj i ovaj put.

Na inicijativu JVP Gospić i zapovjednika Marka Popovića održan je i radni sastanak u Upravi šuma Gospić, na kojem je zapovjednik JVP Gospić izvijestio Voditelja UŠP Gospić Maria Stilinovića o trenutnoj situaciji na terenu u  gradu i županiji, odnosno kako za  sada nema veći problema, ali i o svim narednim koracima kako bi se požari sveli na najmanju moguću mjeru. Sastanku je ispred Civilne zaštite nazočio pročelnik ureda Joso Živković koji je naglasio bitnost informiranja građana o opasnosti od požara ali i  o obvezi prijavljivanja svakog spaljivanja  Javnim vatrogasnim postrojbama i Dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama.

Stilinović je istaknuo kako Hrvatske šume i ove godine ulažu značajna sredstva u izgradnju promatračnica i zapošljavanje dodatnih djelatnika u vidu prevencije požara kako bi se spriječile štete na šumama, te nužnost koordinacije svih sudionika oko sprečavanja požara.

Svi sudionici sastanka pozvali su građane na oprez prilikom spaljivanja, ali  da će u narednom periodu biti i povećan broj ophodnji terena  od strane nadležni službi.

L.O.