Za Ministarstvo svi župani mogu imenovati članove Upravnog vijeća osim Milinovića

0

Kao što su izvještavali neki lokalni portali, župan ličko-senjski dr. Darko Milinović primio je Odluku o poništavanju Rješenja zbog proceduralnih razloga, a u Rješenju se navodi i to da Župan nema pravo imenovati članove Upravnog vijeća.

Milinović: Temeljem Zakona poštivati ću odluku Ministarstva i neću raspustiti Upravno vijeće već ću samo imenovati neke od članova

Za komentar smo zamolili župana Milinovića.

“Na to ima pravo istarski župan Flego, primorsko-goranski Komadina, zadarski Longin, šibensko-kninski Pauk i svi su oni imenovali članove upravnih vijeća Lučkih uprava, a ja jedini to ne bih smio učiniti. No međutim, ispraviti ću to u svom novom Rješenju i danas ću temeljem zakona ponovno imenovati članove Upravnog vijeća. Na to me obvezuje Odluka Ustavnog suda iz 2017.godine ( svi moramo poštivati zakonske odredbe) te Mišljenje Ministarstva uprave Klasa: 023-01/18-01/38, Urbroj: 515-05-02-02/1-18-2 od 05. ožujka 2018.g. potpisano od strane ministra Kuščevića gdje nedvojbeno proizlazi da ukoliko se u zakonu koristi termin osnivač, u ime osnivača članove Upravnog vijeća imenuje Župan. Napominjem da je to i mišljenje Ustavnog suda. Pokrenut ću upravni postupak i zatražiti izvanredno stavljanje van snage nakaradnu odluku kojoj se smiju relevantni stručnjaci koji se bave tom problematikom.” kazao je.

“Zapanjuje me da Ministarstvo daje tako nestručno tumačenje suprotno odluci Ustavnog suda, ali i mišljenju Ministarstva uprave iz 2018.godine. O tome ću idućih dana”

“Nestručnost ide toliko daleko da se u Obrazloženju kaže da ja nemam pravo raspustiti Upravno vijeće Lučke uprave. To je apsolutno istina. No međutim, ja nisam raspustio Upravno vijeće jer nemam pravo raspustiti Upravno vijeće jer jednog člana imenuje ministar, a jedan član je predstavnik koncesionara. Ja sam razriješio samo dio članova na što kao i ostali župani imam pravo. Kako sam doznao ovako nestručnom i po prijateljskoj osnovi Rješenju Ministarstva kumovalo je Ministarstvo uprave, a o tome ću reći nešto u narednim danima” kazao je župan Milinović.

L.O.